‘Devletin tutumu teşhir edilmeli’

Êlih’te (Batman) ortaya çıkan ve kadınların büyük tepkisini çeken çocukların cinsel istismara maruz bırakılması ve fuhuşa zorlanması ile ilgili tepkiler devam ediyor.

14 yaşındaki G.’nin çalıştığı kuaförde cinsel istismara maruz kalmasının ardından fuhuşa zorlanması ve kentte birçok çocuğunun yine aynı yöntemlerle fuhuşa zorlandığı ve tüm bunların kentte organize bir şekilde yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Kentteki fuhuş ve uyuşturucu çetelerinin özellikle politik mahallelerde birçok kafe ve kuaför solanunda faaliyet yürüttüğü de haberin dikkat çeken noktalarından. Gazete Şûjin’a konuşan Amedli kadınlar, yürütülen bu bilinçli politikalar ile kadın nezdinde bir halkın köleleştirilmeye çalışıldığına işaret etti.

Kadının özgürlüğüne saldırı

Amed’de yaşayan Deniz Ok adlı kadın, bunun bir yozlaştırma yöntemi olarak kullanıldığını ve özellikle Kürdistan’da insanların itaat altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Ok yaşananlar ile ilgili, “Kadını politik alandan uzaklaştırarak yalnızlaştırıyorlar. Korku ile evlerine kapanmaları amaçlanıyor” yorumunu yaptı.

Nuran Yılmaz ise, kadına karşı işlenen her suçun altında erkek egemen zihniyetin parmak izi olduğuna dikkat çekerek şu sözleri ifade etti: “Kürdistan’da kadınlara yönelik sistematik saldırıların altında devletle çalışan insanların çıkması tesadüf olamaz. Bu, Kürt kadınının kendi özgürlüğüne yönelik bilinçli bir saldırıdır.”

Bizi köleleştirmek istiyorlar

Kadın ve çocukların bedeni üzerinden bir toplumun yozlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Helen Ölçen ise, “Bizi köleleştirmek istiyorlar” dedi. Hiçbir istismar olayının üstünün kapatılmaması gerektiğine vurgu yapan Ölçen şöyle devam etti: “Özellikle devletin bu konudaki tutumu teşhir edilmeli. Kadınlar güçlü olmalı ve bilinç düzeyi arttırılmalı, sessiz kalınmamalı.”

AMED

EN SON EKLENENLER