Rakkalı ressam Hesen: Bir tablo çizersem adı veba olacak

DAİŞ’in esaretinden kurtarılan Rakkalı ressam Mihemed Hesen, DAİŞ’i insanlığın kanını emen bir veba salgını olarak niteleyerek, “Bir tablo çizersem onun adı veba olacak. Picasso nasıl İspanya’daki savaşı Guernica tablosu ile anlattıysa, ben de benzer bir tablo ile Rakka’yı anlatacağım. Suriye’nin Guernica’sı Rakka olacak” dedi.

“Büyük Savaş”ın 27’nci gününde devam ettiği Rakka’da DAİŞ ağır darbeler alıyor. Demokratik Suriye Güçleri (QSD), ardı ardına DAİŞ noktalarına operasyonlar gerçekleştirirken, alınan yerlerde yüzlerce Rakkalı da esaretten kurtarıldı. 5 yıllık esaretten sonra kurtulanlar arasında yer alan 31 yaşındaki Ressam Mihemed Hesen, “Picasso nasıl İspanya’daki savaşı Guernica tablosu ile anlattıysa, ben de benzer bir tablo ile Rakka’yı anlatacağım” dedi.

QSD güçleri tarafından kurtarılan Sebehîye mahallesinde bazı iş yerlerinin duvarlarındaki resimler, dikkat çekiyor. Bazılarının üstü karalanırken bazılarının üstüne de DAİŞ sembolleri yapılmış. Günlerce aramadan sonra duvarları resmeden kişinin 31 yaşındaki Mihemed Hesen olduğunu öğrendik. Hesen, Hewil Hewa köyü ve Sebehîye mahallesi arasında bulunan bir bölgede ikamet ediyor. Sebehîye mahallesi sakinlerinin çoğu Hesen’i tanıyor. Çünkü Hesen birçoğunun resmini çizmiş. Günlerce aradığımız Hesen’i koyunlarını güttüğü otlak alanın yakınında çobanlık yaparken bulduk. Hesen; giydiği gri renkli gelabi (Araplara özgü tek parça giysi), taktığı beyaz fular ve elinde sopası ile karşımıza çıktı.

HEYKELDEN RESME

Hesen, DAİŞ’in döşediği mayınlarla dolu olduğu için daha güvenli bir yerde bizimle konuşmayı tercih etti. Bizi alarak, Sebehîye mahallesinde duvarlarına resimler çizdiği bir iş yerine götürdü. Burada hikâyesini anlatmaya başlayan Hesen, resim yapmaya 9 yaşındayken başladığını, lise mezunu olduğunu, profesyonel anlamdaki ilk resimlerini de 16 yaşlarındayken yapmaya başladığını kaydetti. Daha önce Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta heykeltıraşlık da yaptığını ifade eden Hesen, Suriye’ye döndüğünde tekrar resimler çizmeye başladığını, önce dekoratif ardından da portre resimler çizdiğini söyledi.

RESİM YAPMAK HARAM!

Suriye’de başlayan iç savaş ile birlikte kentlerinin kısa bir süre sonra DAİŞ’in işgaline girdiğini belirten Hesen, o tarihlerden sonra artık tehdit edilmeye başladığını kaydetti. DAİŞ’in kendisine resim yapmayı yasakladığın ifade eden Hesen, “Bunun haram olduğunu ileri sürdüler. Resim çizdiğim için beni insanlar içinde kendi zihniyetlerine göre teşhir etmeye çalışıyorlardı. Bizi ölümle tehdit ettikten sonra DAİŞ’ten kaçmaya başladık. Gizli yaşamaya çalıştım. Onların beni göremeyeceği yerlere gidiyordum” dedi.

ÇOBANLIK VE TEKRAR RESİM

Ardından çobanlık yapmaya başladığını ifade eden Hesen, DAİŞ’in işgalinden sonra genellikle yalnız yaşadığını dile getirdi. Malzeme buldukça resimler çizdiğini anlatan Hesen, konuşmasına şöyle devam etti: “Çizdiğim bütün resimleri saklıyordum. Yeteneğim körelmesin diye bazen toprağa da çiziyordum. Çobanlık yaptığım zamanlar ben ve koyunlarım tek varız. Çevremizde kimse bulunmuyordu. Yere çiziyordum.”

DAİŞ: BİR VEBA RESMİ

Suriye halkı olarak DAİŞ iletinden çok büyük bir acı ve zulüm gördüklerini söyleyen Hesen, DAİŞ hakkında çizimler yapacağını ifade ederek, “Eğer bir tablo çizersem onun adı veba olacak. Bu hastalık birçok gencimizi de sardı. Gerçeği söylemek gerekirse tedavi ise çok zahmetli olacaktır. Eğer onlara dair bir şeyler çizersem tüm insanlığın kanını içmiş bir tablo ortaya çıkacaktır. Yaptığım resimler ile insanların yüreğine ekilmiş bu karanlık zihniyeti çıkarmaya çalışacağım” dedi.

SURİYE’NİN GUERNİCASI: RAKKA

Ressamlardan en çok Pablo Picasso’dan etkilendiğini dile getiren Hesen, “Picasso nasıl İspanya’daki savaşı Guernica tablosu ile anlattıysa, ben de benzer bir tablo ile Rakka’yı anlatacağım. Suriye’nin Guernica’sı Rakka olacak. Çünkü bu kentte kadınlar diri diri karanlığa gömüldü. Çocuklar zehirlendi. En önemlisi de kadınların yaşadıkları. Nasıl bir acı çektiler, nasıl bir zulüm gördüler ve nasıl yaşadılar. Ardından nasıl savaşarak, kentlerini kurtarıyorlar. Bunu fırçalarla anlatmaya çalışacağım” ifadelerini kullandı.

Hesen, DAİŞ’ten dolayı 3 yıldır kent merkezini görmediğini aktararak, onların verdiği kimliği de almadığını söyledi. Kendilerinin kurtarılarak yeniden hayata döndürüldüklerini vurgulayan Hesen, tekrar fırçasını eline aldı.

Nazım Daştan – dihaber

EN SON EKLENENLER