İHD İzmir Şubesi: En sert şekilde kınıyoruz

 İHD İzmir Şubesi, insan hakları savunucularının gözaltına alınmasını kınayarak, Hükümeti “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi”ne uymaya çağırdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, İstanbul Büyükada’da, insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin gözaltına alınmasına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 9 Aralık 1998 tarihinde kabul ve ilan edilen, kısa adıyla “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirisi”nin maddelerine uyması gerektiğini hatırlatan İHD İzmir Şube Yöneticisi Deniz Bayrak, “Herkesin insan haklarını savunma hakkı vardır. İnsan hakları savunucuları da, bireysel olarak ya da başkalarıyla birlikte insan haklarını korumak ve geliştirmek için çalışan kişilerdir. Bu konuda Avrupa Birliği de “Rehber ilkeler” oluşturmuştur. Hükümetler, çeşitli belgelerde, insan hakları savunucularını tanıyacaklarını, koruyacaklarını, faaliyetlerini kolaylaştıracaklarını taahhüt etmişlerdir. İnsan hakları savunucularının gözaltına alınması hak savunucularını kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı bakımından ne kadar güvenceden yoksun olduklarını göstermektedir” diye konuştu.

İnsan hakları savunucularının çalışmaları dolayısıyla herhangi bir yaptırıma uğramamaları gerektiğini söyleyen Bayrak, “İstanbul Büyükada’daki gözaltı sıradan bir gözaltı değildir. İhbar gerekçesiyle yapılan baskın daha önceden duyusuru yapılmış bir toplantıya yapılmıştır ve asıl vahimi gözaltının hiç kimseye bildirilmemesi (avukatlar dahil) bu baskının bir kaçırılma
olduğunu gösterir. KHK’ler ve OHAL keyfiyeti burada da kendini göstermiştir.

Eğer tesadüfen öğrenilmeseydi insan hakları savunucularının akıbetini belirsiz kılacaktı. Şu anda da dosyada gizlilik var denilerek hiçbir bilgi verilmemektedir. Biz insan hakları savunucuları bu durumu en sert şekilde kınıyor, insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını istiyoruz”

EN SON EKLENENLER