Zara Koç hastaneye yatırılmıyor: Gözaltı erken ya da gecikmeli doğuma neden olabilir

Doğum sancıları olmasına rağmen 13 gündür gözaltında tutulan kalp hastası hamile Zara Koç’un durumuna dikkat çeken SES İzmir Şube Eşbaşkanı ve ebe Hülya Ulaşoğlu, gözaltı stresinin erken doğum ve gecikmeli doğuma neden olabileceğini söyledi. Kadınlar da, Koç’un serbest bırakılmasını istedi.

İzmir ve Mardin’de 3 Temmuz’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan, aralarında 9 aylık hamile ve kalp hastası Zara Koç’un da bulunduğu 13 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Doğum sancıları olan ve “ısrarla” hastaneye sevki yapılmayan Koç, zor günler geçiriyor.

Koç’un avukatları hamile ve kalp hastası olması nedeniyle yasal mevzuata göre tam teşekküllü bir hastaneye sevkinin yapılmasının zorunluluk olduğunu belirtirken, avukatları olarak verdikleri dilekçeye rağmen sevkin yapılmamasının insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı. Gün içerisinde yapacakları görüşmelerden netice almayı umduklarını belirten avukat Mehmet Bayraktar, kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade etti.

‘ERKEN VEYA GECİKMELİ DOĞUMA YOL AÇABİLİR’

Koç’un durumuna ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eşbaşkanı Hülya Ulaşoğlu da, değerlendirmede bulundu. Türkiye’de tutukluluk sürelerinin uzunluğundan yakınan Ulaşoğlu, Koç’un durumunun gerek sağlık gerekse de yargısal anlamda garabet olduğuna vurgu yaptı. Koç’un tam teşekküllü bir hastanede tedavisinin şart olduğunu belirten Ulaşoğlu, “Zara Koç’un canının iki can olması 9 aylık olması daha sık sağlık kontrolünün yapılmasını gerektirir. Eğer bir suçu varsa bile onun ne olursa olsun hastanede olması gerekiyor. Şu an gözaltında olması ve bu strese maruz kalması kalp hastası ve hamile bir kadın için erken doğuma neden olabilir. Aynı şekilde doğumunun gecikmesine de neden olabilir. Her iki durum da anne ve bebeği açısından risk oluşturuyor. Anne enfeksiyona maruz kalabilir. Enfeksiyondan önce çocuğun sağlığı daha önemli. Öyle bir ortamda doğum yapılması kabul edilebilecek bir şey değil. Umarım olmaz. Olursa acilen bir hastanede olması gerekir. Doğmamış bir bebek hiçbir zaman suçlu değildir. Buradan yetkililere hayat ve adalet diyerek seslenmek istiyorum” diye konuştu.

‘DERHAL SERBEST BIRAKILMALI’

Koç’un günlerdir gözaltında tutulmasına kadınlar da tepki gösterirken, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) İzmir Sözcüsü Beritan Altun, Koç’a uygulananın kadınlara dönük sistemli politikalardan bağımsız olmadığını dile getirdi. Koç’un tutulduğu yerin sağlık koşullarını çok iyi bildiklerini belirten Altun, “Çok sağlıksız ortamda. Bu bağlamda Zara Koç’un başına gelebilecek her şeyin tek sorumlusu oradaki yetkililerdir. Zara Koç’un 13 gündür gözaltında tutulmasını kabul etmiyoruz. Derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” diye tepki gösterdi.

‘İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Gülay Gün Bilici de, Zara Koç’un hala gözaltında tutulmasının insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Bilici, Koç’un her an doğum yapabilme olasılığı olduğunu söyledi. “Devletin kadına verdiği değeri bu kadın arkadaşımıza yapılan usulsüzlükte bir kez daha görmüş oluyoruz” diyen Bilici, Koç’un gözaltında doğum yapmasının kabul edilemeyecek bir gelişme olduğunu belirtti.

EN SON EKLENENLER