Kürtçe mektuba darp meclis gündeminde

Kürtçe mektup aldığı için feci şekilde darp edilen Mesut Gökhan adlı tutuklunun durumu meclis gündemine taşındı.

Tutuklu bulunduğu Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nden ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde kendisine gelen Kürtçe mektup nedeniyle ağır işkenceye maruz kaldığını aktaran Mesut Gökhan’ın durumuna ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik meclise soru önergesi verdi.

Birlik Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ’ın yanıtlaması talebi ile verdiği önerge de şu soruların yanıtlanmasını istedi;

*Söz konusu Mesut Gökhan adlı mahpusun çıplak aramayı reddettiğinden gardiyanlar tarafından darp edildiği, falakaya yatırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bunu yapan gardiyanlar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Ve buna göz yuman kamu görevlileri tespit edilip herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu işlemler nelerdir?

*Buca Kırıklar F tipi cezaevinde olan siyasi mahpus Mesut Gökhan, kendisinden başka tek bir siyasi mahpusun olmadığı Kilis L tipi cezaevine sevk edilme gerekçesi nedir? Söz konusu mahpus hangi gerekçe ile tek kişilik hücrede tutulmaktadır?

*Mesut Gökhan’ın darp edildiği iddiaları Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Eğer öyle ise, Kilis Cezaevi’ndeki gayri hukuki uygulamalara yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?

*İşkenceden dolayı ayaklarının üzerine basamayacak duruma getirilen Mesut Gökhan’ın Kilis Cezaevi idaresi tarafından hastaneye de sevk edilmediği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız, mahpusun hastaneye sevki için bir girişimde bulunacak mıdır? Cezaevi yönetiminin bu tutumundan dolayı bir soruşturma başlatılacak mıdır?

*Söz konusu mahpusun Kürtçe mektup aldığından dolayı gardiyanlar tarafından darp edildiği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız süresince Kilis cezaevinde Kürtçe mektup aldığı ve konuştukları için baskıya, tehdide, işkenceye ve/veya darba maruz kaldıkları iddiasıyla tarafınıza veya cezaevleri müdürlüklerine iletilmiş kaç şikâyet dilekçesi vardır?

*Cezaevlerinde Kürtçe konuşmak, Kürtçe mektup yazmak, Kürtçe yayınlar bulundurmak yasak mıdır? Yasak değilse, Kürtçeyi yasaklayan cezaevi yönetimleri hakkında bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?

*Kilis Cezaevi’nde daha önceden tutuklulara işkence ve kötü muameleden dolayı ceza alan kamu görevlileri var mıdır? Varsa söz konusu personelden kaçı görevine devam etmektedir? Kaçı görevden alınmıştır?

EN SON EKLENENLER