Hasta tutuklular ‘OHAL var idare edin’ denilerek hastaneye götürülmüyor

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutukluların hastane sevkleri, “Görevli asker yok” ve “OHAL var idare edin” denilerek yapılmıyor.

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutukluların hastaneye gitmek için yaptığı başvuru “Görevli asker yok”, “OHAL var idare edin” denilerek kabul edilmiyor. 20 ağır hasta tutuklunun bulunduğu cezaevinde, revire çıkmak için verilen dilekçelere ise cevap verilmiyor.

6 ayda bir hastaneye kontrole gitmesi gereken Hepatit B hastası Agit Becer, Kasım 2016’dan bu yana yaptığı başvuruların, “Görevli asker yok” ve “OHAL var” gerekçeleriyle kabul edilmediğini dile getirerek, “Hepatit B hastası olduğuma dair rapor bulunuyor. Tedavim yapılmadığı için durumum günden güne kötüye gidiyor. Cezaevinde binlerce ağır hasta tutsak ölüm sınırında bekliyor” diyerek, hasta tutuklular için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

HER AN FELÇ OLABİLİR

Gün geçtikçe durumu daha da kötüye giden MS (MultipleSclerosis) hastası Mikail Kaya ise, “Beynimde siyah noktalar yani tabletler bulunuyor. Bunlardan kaynaklı atak geçiriyorum. Bu felç ve kör olmama neden olabilir. Dışarda sürekli kontrol altındaydım. Bu hastalığımı her doktor bilmediği için özel eğitimli doktor ve hemşireler nadiren var. Kontrollerin yanı sıra doktor ve hemşirelerle telefonla birebir iletişimdeydim ama cezaevi hastaneye götürmüyor. Aylar sonra götürdüklerinde ise hastalığımı bilmeyen doktorlara götürüyorlar. Bu nedenle eli boş dönüyorum. Burada hastalığım gün geçtikçe daha kötüye gidiyor ve cezaevi şartları tedaviye uygun değil” diye konuştu.

İLLA ÖLMEMİZ Mİ GEREKİYOR?

13 yaşındayken geçirdiği bir kaza sonucu son kolunu omuzdan itibaren kaybeden hasta tutuklu Ensari Bor da, “Sol böbreğim de 2 yıl önce geçirdiğim bir hastalıktan ötürü ameliyatla alındı. Akciğerim iflasın eşiğinde olduğunu doktorlar söyledi. Tek böbreğimde ise taş bulunuyor ve sancılarım dayanılmaz hal alıyor. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Buradan çıkmamız için illa ölmememiz mi gerekiyor? Aylardır hastaneye sevkimiz yapılmıyor. Revire dahi aylardır çıkarmıyorlar. Kamuoyuna ‘Sesimizi duyun’ çağrısı yapıyoruz. Biz burada işkenceli bir ölümle tehdit ediliyoruz ve bu ailelerimize daha büyük acı yaşatıyor” ifadesinde bulundu.

Selman Keleş / Van T Tipi Kapalı Cezaevi – dihaber

EN SON EKLENENLER