Cinsel istismar sanığına yine indirim

Kız Kalesi’nde 10 yaşındaki L.H’ye cinsel istismarda bulunan A.K’ye 24 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyetinin indirim uygulamasına ve alt sınırdan ceza vermesine tepki gösteren mağdur avukatları, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi’nde kafe işletmeciliği yapan A.K (55) adlı şahıs, kafesinde ve meyve bahçesinde çalışan Suriyeli bir ailenin 10 yaşındaki kızı L.H ve 7 yaşındaki kızı S.H’yi, “İncir bahçesinde çalışacakları” bahanesiyle ailelerinden almış ve evine götürerek 10 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuştu. Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana tutuklu olan A.K hakkında açılan davanın karar duruşması Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu sanık A.K ve avukatları yanı sıra çocukları istismara uğrayan aile ve avukatları, Aile ve Sosyal Politikaları Bakanlığı vekili Avukat Ömer Faruk birçok insan hakları savunucuları ve Mersin Kadın Platformu üyeleri de katıldı.

Heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtların okunması ardından duruşmaya geçildi ve bir önceki duruşmada verilen mütalaa okundu. Mahkeme heyetinin ek savunma yapıp yapmayacaklarını sorduğu mağdur ve avukatları, istismarda bulunan A.K. için verilen mütalaaya katıldıklarını ve cezalandırılmasını istedi.

İNDİRİM UYGULANDI

Ardından karar veren mahkeme heyeti, sanık A.K’yi, L.H’ye uyguladığı cinsel istismar fiilinden dolayı eylemine uyan suçun en alt sınırı olan 16 yıl ceza verdi ve cezayı yarı oranında artırarak 24 yıla çıkardı. Ancak mahkeme, sanığın “sosyal ilişkileri, olaydan sonra ve mahkeme sürecindeki davranışlarını” dikkate alarak cezada 6’da bir oranında indirime gitti ve neticede 20 yıl hapis cezasına hükmetti.

Mahkeme, sanık A.K’nin, mağdur çocuk L.H’yi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan, eylemine uyan suçundan 3 yıl hapis cezası verdi. A.K.’nin mahkemedeki davranışlarını göz önüne alınarak indirime gidildi ve 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Heyet sanığın 7 yaşındaki S.H’yi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, cezanın bir kat artırılarak 2 yıl hapis cezasına hükmetti. Mahkeme bu kararında da aynı gerekçelerle 6’da bir oranında indirime gitti ve 1 yıl 8 ay cezaya hükmetti. Mahkeme, sanığın pişman olduğu, bir daha aynı eylemi yapmayacağı kanaatine de vararak, cezayı erteledi.

Böylece sanık A.K, çocuğun cinsel istismarı ve hürriyetten yoksun kılma suçlarından toplam 24 yıl 2 ay ceza aldı, bu cezanın 1 yıl 8 aylık kısmında ertelemeye gitti.

Kararı değerlendiren mağdur çocukların avukatı Burcu Düzen Gürler, kararı genel anlamıyla olumlu bulduklarını ancak cezaların alt sınırdan verilmesinin ve indirim uygulanmasının kabul edilebilir bir yanı olmadığını söyledi. Gürler, “Hem cezaların alt sınırdan verilmesine ve indirime gidilmesine karşı itirazlarımız için gerekli yasal yollara başvuracağız” dedi.

EN SON EKLENENLER