DTO: Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın

DTK’ye dönük yürütülen soruşturma kapsamında çoğu doktor 12 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası (DTO), gözaltında bulunan ve tutuklananların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır’da 19 Temmuz’da Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında aralarında doktor ve eğitimcilerin bulunduğu 12 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin Diyarbakır Tabip Odası (DTO), yazılı açıklama yaptı. DTO, gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Diyarbakır Tabip Odası eski başkanlarından Dr. Selçuk Mızraklı, Dr. Şemsettin Koç ile Necdet İpekyüz, SES eski Diyarbakır Şubesi Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, SES eski Diyarbakır Şubesi Başkanı ve DTK Divan üyesi Saliha Aydeniz, DTK Sağlık Komisyonu üyesi Zöhre Taş, DTK çalışanı Fırat Tursun, Erdal Balsak, Prof. Dr. İrfan Açıkgöz, Dr. Osman Doğan, Eğitim Sen Genel Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ebru Yiğit ve öğretmen Sadrettin Kaya gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan Dr. Nejdet İpekyüz aynı günün gecesinde sağlık sorunlarından kaynaklı ifadesi alınıp serbest bırakılmıştı. Dr. Şemsettin Koç, emekli öğretmen Zöhre Taş ve DTK Divan üyesi Saliha Aydeniz 21 Temmuz’da “Örgüt üyesi” oldukları iddiası ile tutuklandı.

‘DOKTORLARIN TUTUKLANMASINI KABUL ETMİYORUZ’

2008-2010 dönemi oda başkanlığımızı yapan Dr. Selçuk Mızraklı ifadesi dahi alınmadan 5 gündür gözaltında tutulmaktadır. 2010-2012 döneminde oda başkanlığımızı yapan ve tutuklanan Dr. Şemsettin Koç gibi adresi, çalıştığı işyeri belli olan her gün onlarca hastayı tedavi ediyor. Ameliyatlar yapan arkadaşlarımız iyi hekimlik değerlerine, halkın sağlık hakkına sahip çıktıkları, mesleki faaliyetlerinin yanında barış ve demokrasi mücadelesi sürdürdükleri için bu haksız ve hukuksuz muameleye maruz kalmışlardır. Gözaltına alınan doktorlardan Mızraklı ve tutuklanan Koç da Diyarbakır ve bölgede tanınan, mesleklerini en iyi yapan hekimlerdir ve günde onlarca ameliyat yapmaktadırlar. Gözaltı ve tutuklamalar ile kendileri, aileleri ve arkadaşları cezalandırılırken aynı zaman da toplum da sağlık hakkı da elinden alınarak cezalandırılıyor. Arkadaşlarımızın hangi gerekçe ile olursa olsun gözaltında tutulmaları ve tutuklanmalarını kabul etmiyoruz.

İnsan haklarına saygıyı ve iyi hekimlik değerlerini her zaman bir kılavuz olarak gören ve bir yasam biçimi haline getiren eski oda başkanlarımız ve diğerleri derhal serbest bırakılmalıdır. Umudumuz ve beklentimiz meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmalarıdır.”

5 KİŞİ HALA GÖZALTINDA

Öte yandan Dr. Selçuk Mızraklı, Dr. Osman Doğan, Eğitim Sen Genel Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ebru Yiğit, DTK çalışanı Fırat Tursun ve Prof. Dr. İrfan Açıkgöz’ün ifadelerinin ardından savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

EN SON EKLENENLER