‘Ya gidersin ya tutuklarız’

ÖMER YÜCE/SALZBURG

Avusturya’dan Türkiye’ye giden Graz Pir Sultan Abdal Alevi Derneği Başkanı Mehmet Ali Demir, Türk İçişleri ve Adalet Bakanlığı ile savcılığın ‘hakkında bir soruşturma ve kısıtlama yoktur’ taahhüdüne rağmen havalimanında gözaltına alındı, bir hafta sonra ‘ya ülkeyi terk edersin ya da tutuklarız’ tehdidiyle sınırdışı edildi.

Dersim’in Xisle (Nazimiye) ilçesinden olan Demir, politik nedenlerle ülkesini terketmek zorunda kalmış. 1990 yılından bu yana Avusturya’nın Graz kentinde yaşayan Demir 2000 yılından bu yana ise Avusturya vatandaşı. Graz Pir Sultan Abdal Alevi Derneği Başkanı ve Avusturya Yol Tv Graz Temsilcisi olan Mehmet Ali Demir, 16 Temmuz’da tatil için ailesiyle birlikte Antalya’ya gitti. Havalimanında gözaltına alınan ve bir hafta sonra sınır dışı edilen Demir, yaşadıklarını gazetemize anlattı.

Üç yıldır sorun yaşatılıyor

Yaklaşık 3 yıldan bu yana Türkiye’ye girişte sıkıntı yaşadığını belirten Demir, gittiği yerde mutlaka karakola adres bildirimi yapmak zorunluluğu ile bırakılıyordu.

Avukatı Nebahat Bektaş aracılığı ile Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne başvurarak yaşadığı sıkıntının sebebini araştıran Demir ulaştıkları sonuçları şöyle aktardı: „Avukatım Göç İdaresi’ne başvurarak ‘yurda girişinde herhangi bir kısıtlama yoktur, ülke için tehdit oluşturmamaktadır’ diye resmi belge aldı.“  Araştırma ardından Türkiye’ye tatile gitmeye karar veren Demir, Antalya Havalimanı‘ndaki pasaport kontrolünde Demir gözaltına alınırken, ailenin diğer fertlerinin geçişine izin verildi.

Dersimli ve Alevi olmanın cezası

Demir yaşadıklarını şöyle anlattı: „Elimdeki Göç İdaresi ve bakanlığın verdiği belgeleri tanzim etmeme rağmen, ‘bunlar bizi ilgilendirmiyor’ denildi. Çocuklarımı ikna edip rezerve ettiğimiz otele yolladım. Beni hava alanındaki sınırdışı odasına koydular.“ Avusturya’daki alevi kurumların çabasıyla Demir havalimanında gözaltındayken Avusturya Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara Büyükelçiliği vasıtasıyla devreye girdiğini belirtti.

Her gün ‘ülkeyi terk et’ baskısı

Gözaltındayken yaşadıklarına ilişkin olarak da Demir şunları paylaştı: “Her gün polisler sürekli gelip bir belge imzalamamı ve ülkeyi terk etmemi istedi. Ben de bunu asla kabul etmeyeceğimi; kelepçe takıp, yerlerde sürükleyip beni uçağa bindirerek Avusturya’ya gönderebileceklerini söyledim. Bunu yapmadılar. 72 saat  dolduktan sonra ne yapacaklarına karar veremediler.“

Polisin „Dernek başkanısınız, sizin neler yaptığınızı biliyoruz“ dediğini aktaran ve ailesini tehdit ettiğini vurgulayan Demir, şöyle devam etti: „72 saat dolduktan sonra bırakılmayacağımı ve mahkemeye sevk edileceğimi, bırakılmamın aylar süreceğini aileme söylemişler. Yaklaşık 6 yıldır kanser tedavisi gördüğüm için ailem 3 günün sonu bilet alıp dönmeye karar vermiş. Polisler gelip ailemin beklediğini, beni uçağa götüreceklerini söylediler. Bunu asla kabul etmeyeceğimi hiçbir şeyi imzalamayacağımı söyledim. Uçak gitti bana 4 günlük izinle Türkiye’ye giriş yapabileceğimi, 23 Temmuz Pazar sabahı saat beşte Türkiye’yi terk etmem gerektiğini yoksa tutuklanacağımı söylediler.“

Hiç bir belgeyi imzalamayın

Benzer durumlarla karşılaşacak olanlara yönelik olarak da Demir şu uyarıyı yaptı: „Benim durumla karşılaşacaklara tavsiyem hiçbir belgeyi imzalamamaları ve geri dönüş için yapılan baskıyı asla kabul etmemeleridir. Bu baskılar tamamıyla keyfidir. Onların her dediğini kabul edersek baskıların gün be gün katmerleşeceğini bilmemiz gerekiyor.“

ozgür politika

EN SON EKLENENLER