‘Almanya krizi derinleşirse Türkiye altından kalkamaz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye sadece Türkiye değil” sözleriyle Almanya’yı hedef alması, “Erdoğan kimin üzerinden Avrupa’ya gözdağı veriyor” sorularını gündeme getirdi. Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, krizin derinleşmesi halinde Türkiye’nin altından kalkamayacağı uyarısında bulundu.

Türkiye-Almanya arasında referandum öncesi “Nazi tartışmaları” üzerinden başlayan ve en son Alman vatandaşlarının tutuklanmasıyla yeniden gün yüzüne çıkan gerginlik sürüyor. Alman yetkililerin yaptırım ve ambargo uygulanabileceği yönündeki açıklamaları Türkiye’de de ciddi karşılık buldu. Önceki gün konuya ilişkin önce AKP’nin gayri resmi hükümet ortağı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, basın açıklaması yaparak Almanya’yı hedef aldı, ardından partisinin grubunda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla konuşan Erdoğan, benzer bir dil kullanarak Almanya’yı karşısına aldı.

ERDOĞAN AVRUPA’YA KİMİN ÜZERİNDEN GÖZDAĞI VERİYOR

Almanya’yı suçlayan tutum sergileyen Erdoğan’ın, “Bu krizi derinleştirirseniz asıl siz zarar görürsünüz, kime çattığınızın farkında mısınız? Türkiye sadece Türkiye değildir, dünyanın birçok yerinde bizim için dua eden milyonlarca kişi var” sözleri en dikkat çeken söylemi oldu. Erdoğan’ın bu sözlerle kimi kast ettiği merak konusu olurken, kimi çevreler Erdoğan’ın Ortadoğu’daki radikal gruplar üzerinden Avrupa ve Almanya’ya gözdağı verdiğini düşünüyor.

‘BU SÖZLER HAMASETTEN İBARET’

Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu’na göre, bu sözlerin bir karşılığı yok ve hamasetten ibaret. Katırcıoğlu, haklı olarak bu sözlerle birlikte Türkiye’nin Almanya nezdindeki girişimlerine ve “Şirketlerimiz hakkında soruşturma yürütülüyor” iddiasının anında yalanlanmasına ve bu listenin geri çekilmesine işaret ediyor ve “Türkiye’nin bu krizi çözmeye çalıştığını” düşünüyor.

İÇERİDE MESELEYİ DERİNLEŞTİRİP DIŞARIDA ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR

Bu da, Erdoğan’ın Almanya’ya yönelik sert söylemlerine rağmen Almanya’dan gelen söylemlerin ciddiyetinin farkında olduğunu ve “kamuoyu önünde bu meseleyi” kullanırken öte yandan “sorunu çözmeye yönelik” girişimlerde bulunmasını istediğini ortaya çıkarıyor. Bunun birden fazla nedeni var ve bunların başında da Almanya’nın rest çektiği ekonomik konular geliyor.

Türkiye’nin Almanya ve Avrupa ülkeleri ile sorularının uzun süredir devam ettiğini, AKP’nin “reformist ve AB’ye yakınlaşma” amacından uzaklaşıp tersi istikamete girdiğini dile getiren Katırcıoğlu, yaşanan krizi ve gelinen aşamayı şu sözlerle değerlendirdi:

ALMANYA TÜRKİYE EKONOMİSİNİN CAN DAMARI

“Almanya ile ilgili yaşanan gerginlik, 9 Alman vatandaşının nedensiz tutuklu bulunması Almanya’nın sabrını taşırıyor. Türkiye-Almanya arasındaki ilişkiler, Türkiye-AB ilişkilerinden daha yoğun. Türk işçilerin Almanya’ya gidişi ile başlayan Alman şirketlerinin Türkiye’de yatırımlar yapmış olmasıyla devam eden ilişkiler bu yakınlığı beraberinde getirdi. Türkiye’nin ihracatının önemli bir pazar olması nedeniyle Almanya, Türkiye ekonomisinin can damarı durumundadır.

TÜRKİYE YAŞANANLARI KALDIRAMAZ

Cumhurbaşkanı Almanya’yı tehdit ediyor ama Almanya dünyanın en büyük ekonomilerinden biri. Almanya’nın sesini yükseltmesin ve yürütülen diplomatik faaliyetlerinden anlaşılıyor ki AKP hükümeti de bu işin ağırlığının farkında bunu çözmeye çalışıyor. Bunu devam ederlerse Türkiye, Almanya ciddi ambargolar uygular. Türkiye bunu kaldıramaz ve hükümet de bunun farkında. Alman şirketlerinin terörizme destek olduklarına dair bilgi notunun, hazırlandığı belirtilen şirketler listesinin ortaya atılmasından sonra, Cumhurbaşkanı ‘Yok öyle bir şey yok’ dedi ve sesini kıstı. Sonradan anlıyoruz ki böyle bir liste var, iletişim hatası nedeniyle bu Almanların eline geçmiş ve Türkiye özür dileyerek geri çekmiş oldu. Almanya-Türkiye ilişkileri Cumhurbaşkanı ve AKP tavrı nedeniyle sıkıntılı bir durum yaşıyor. Bu devam edecek gibi görünüyor. Listenin ortadan kalkmasıyla Almanya memnuniyeti dile getirdi.

BİZ RUSYA’YA BAKARKEN RUSYA AB’YE BAKIYOR!

Almanya başta olmak üzere AB’nin çeşitli ülkelerinde Türkiye aleyhtarı bir hava giderek artıyor. Bu da tehlikeli bir gidiş, Türkiye’nin gideceği yer Rusya olamaz. Ona bakarsanız Rusya da Avrupa’yı örnek alıyor.”

İSRAİL NE DİYOR?

Katırcıoğlu, “Türkiye sadece Türkiye değil” söylemlerinin de gerçekçi olmadığını dile getirerek, “Arap dünyasında Erdoğan destek buluyor olabilir ama Osmanlı’dan beri Türkler ile Araplar arasında da sorunlar var. Almanya Türkiye karşı karşıya gelirse kim parmağını oynatır. Pakistan mı yardımcı olacak? Bunlar hamasi laflar, Türkiye bir ülke olarak sendi sorunlarını çözmelidir. İsrail ne diyor? ‘Benim sorunlarım hakkında söz söyleyecek son kişi sensin’ diyor. Haklı. ‘Bizim ilişkimize laf ediyorsun kendi Kürtlerinle savaşıyorsun’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanın kimyası bozuldu. Türkiye’nin böyle bir siyaset ile bir yere gitmesi mümkün değil. Biz buna pişman oluruz. Biz Suriye’de Emevi camiinde namaz kılacaktık, geldiğimiz yere bakın” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER