Beytüşşebap Kaymakamı Şener’in paylaşımları Meclis’e taşındı

 Irkçı paylaşımlarıyla gündeme gelen Beytüşşebap eski Kaymakamı Kadir Güntepe’nin görevden alınmasından sonra yerine atanan Murat Şener’in sosyal medya paylaşımları da Meclis gündemine taşındı.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde sosyal medya üzerindeki ırkçı ve cinsiyetçi paylaşımları ile gündeme gelen eski Kaymakam Kadir Güntepe’nin “Gülen Cemaati üyeliği” iddiasıyla görevden alınmasından sonra yerine atanan Kaymakam Murat Şener’in de sosyal medya paylaşımı dikkat çekiyor.

TSK tarafından 24 Temmuz Pazartesi günü Beytüşşebap’ın Faraşin Yaylası’nda yaşanan çatışmada 6 HPG’linin yaşamını yitirmesini açıklaması üzerine Şener, “@senermurat” adlı sosyal medya hesabından “Faraşin… 6 leş…temiz… zayiatsız… çok şükür…” paylaşımında bulundu. Şener’in paylaşımı birçok sosyal medya kullanıcısının tepkisine neden oldu.

Güntepe’nin durumunu hatırlatan sosyal medya kullanıcıları, “Yerine geldiğin kişi de cenazelere leş deyip neredeyse kan içiyordu. Alkışlanıyordu. Senin de kırmızı Bylokun vardır belki. Kim bilir” diye tepkilerini dile getirdi.

PAYLAŞIMLAR MECLİS’E TAŞINDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ise, konuyu Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önerge şöyle:

*Beytüşşebap kaymakamı Murat Şener’in söz konusu “Faraşin… 6 leş…temiz… zayiatsız… çok şükür…” şeklindeki paylaşımı ile 657 sayılı Kanunun tarafsızlık ve devlete bağlılık başlıklı 7’nci maddesinde “Devlet memurları, görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.”Şeklinde ifade edilen kanun maddesi açık bir şekilde ihlal edilmiştir. Murat Şener’e söz konusu ihlalden dolayı herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Eğer açılmadıysa söz konusu ihlalde yaptırım sadece iktidara muhalif kişilere mi uygulanmaktadır?

*Kayyum olarak atanan bir memur tarafından halkın evlatlarının leş diye tanımlanarak ölüye saygısızlık ve hakaret edilmesi Şırnak ve bölge halkında büyük bir öfkeye yol açmıştır. Bu paylaşım ile ilgili olarak Bakanlıkça özür diledikten sonra kamuoyu vicdanını rahatlatmak adına herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

*Yukarıda örnekleri verilen ve daha önce de birçok kez basına yansıyan, bakanlığınıza bağlı memurlar tarafından Şırnak halkına karşı gerçekleştirilen kaba ve incitici suçlar nedeniyle her hangi bir soruşturma başlatılmamış olması, bu suçların kanıksanıp sahiplenildiği algısını oluşturmuştur. Oluşan bu algıyı tersine çevirmek adına bakanlık olarak herhangi bir girişimiz olacak mıdır?

*Murat Şener’in söz konusu paylaşımı ve ilçedeki icraatları ile Beytüşşebap ilçemizin; tarihi, demografik ve kültürel değerlerinin kendi tekçi düşünce dünyasında bir öneminin olmadığı ortaya çıkmıştır. Adı geçen bu atanmış kaymakam, hangi kriterler baz alınarak Beytüşşebap ilçemize gönderilmiştir?

*Sosyal medya hesapları üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesi ile sayısız yurttaş hakkında soruşturma açılıyorken, muhalif kesimlere yönelik küfür, hakaret, tehdit, aşağılama gibi paylaşımlarla ilgili olarak da soruşturmalar açılmakta mıdır? Açılmış ise kaç Twitter hesabı hakkında soruşturma açılmıştır? Söz konusu hesaplar hangileridir?

*2014 yılından bugüne kadar Şırnak genelinde TCK 77 (İnsanlığa Karşı Suçlar), TCK-94 (İşkence), TCK-122 (Nefret ve Ayrımcılık), TCK-130 (Kişinin Hatırasına Hakaret), TCK-216 (Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik), TCK 257 (Görevi Kötüye Kullanma) kanun hükümleri uyarınca hakkında dava veya soruşturma açılan kaç güvenlik gücü mensubu ve kamu personeli bulunmaktadır?

EN SON EKLENENLER