Yarım kalmış hayaller

Hakikatin bir yolcusu olan Mehmet Yavuz, usta kalemiyle yazıya döküyor hayallerimizi. Taş taş bir duvar, bir bina örer gibi kalemiyle art arda, üst üste, yan yana, ilmek ilmek dizip örüyor yüreklerimizin çırpıntılarını, özlemlerimizi “Yarım Kalmış Hayaller”imizi. “Xeyalên Nîvcomayî” (Yarım Kalmış Hayaller), Yavuz’un Ar Yayınları’ndan çıkan yeni öykü kitabı. Kitap, 10 öyküden oluşuyor ve yazarın anadili olan Kürtçe ile yazılmış. Bu da dile gelen duyguların otantikliğini, orijinalliğini ve özünü daha iyi yansıtıyor. Çünkü yaşananlar, dile gelenler ancak anadilin güzelliğini, otantikliğini ifade eden özgün deyim ve sözcüklerle yüreklere akıtılabilir.

Yazar bunu en güzel şekilde örmeyi başamış. Öykülerin birbirinden farklı dünyasına girdiğinizde size çok tanıdık gelecektir; çünkü o öykülerin gerçek kahramanının sizler olduğunuzu göreceksiniz. Sizin yaşamlarınız, sizin hayalleriniz, sizin çığlıklarınız ve sizdeki “yarımkalmışlıklar”dır. Her bir öyküde bir yanınızı, bir gerçekliğinizi görecek, yaşayacaksınız. Kimisinde gerçek aşkı, sevgi ve bağlılığı; kimisinde toplumsal gerçekliğimize etki eden inanç ve dini motifi işliyor. “Ezê te çawa berdim?” ile özgür yaşam aşkını, özgürlük mücadelesindeki eşsiz yoldaşlığı, inancını, bağlılığı göreceksiniz. “Bengiyên Nîvcomayî” ile yarım kalmış hayallerinizin trajedisi ile, hayallerin can bulması ve nihayete ermesi için verilmesi gereken mücadeleyi hissedeceksiniz.

Öykünün baş kahramanları olan Elî, Zozan ve Eyşanê ananın temsil ettiği karakterlerde bunun çarpıcı gerçekliğiyle yüz yüze geleceksiniz. “Qedera Xezala Lal” ile yerinden-yurdundan zorla göçertilen Kürt halkının, makûs kaderini görecek, hüzünlenecek, öfkeleneceksiniz. Her biri yaşamın bir kesiti, bir dil sızısı ve bir yürek yarası… 23 yıllık zindan yaşamında daha önce de “Ax û Xwîn” ve “Feminizmden Jineolojiye” isimli kitapları yayınlanan Yavuz’un son kitabı da bizi geçmiş, bugün ve gelecek arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Cengiz Doğan/ Edirne Cezaevi

EN SON EKLENENLER