10 yıllık görüşmelerin perde arkası kitaplaştı

Gazeteci Amed Dicle’nin Mezopotamya Yayınları’ndan çıkan, ‘2005-2015 Türkiye-PKK Görüşmeleri: Kürt Sorununun Çözümüne ‘Çözüm Süreci’ Operasyonu’ adlı kitabında, PKK ile Türkiye’nin 10 yıl boyunca yaptığı görüşmeler irdeleniyor

Gazeteci Amed Dicle tarafından kalema alınan kitapta, bir yapboz gibi parçalar birleştirilerek, 10 yıllık sürecin anatomisi çıkarılıyor. Kitabın yazarı, yaptığı araştırmanın sonucunda “Eğer Oslo görüşmeleri olmasaydı bugünkü olumsuz süreç yaşanmazdı” diye özetliyor. Bu nedenle kitap, “2005-2015 Türkiye-PKK Görüşmeleri: Kürt sorununun çözümüne ‘çözüm süreci operasyonu” adını taşıyor.

Üç bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde 2004’den 2012’ye kadarki görüşme süreçleri ele alınıyor. İkinci bölüm, İmralı süreci olarak önem kazanıyor. Üçüncü bölüm ise, PKK’nin bu görüşme süreçlerine yaklaşımını içeriyor. Madde madde Oslo mutabakatları, bu sürece ilişkin Öcalan’ın el yazmaları ve PKK’ye giden gizli mesajlar, ilk kez kitapta yer alıyor.
2005-2015 yılları arasındaki on yıllık görüşme sürecinde, nelerin konuşulduğu, kimlerin katıldığı, kimlerin destek verdiği, hangi anlaşmaların yapıldığı, pratik adımların ne olduğu ve bu süreçte devlet kanadının hangi saldırılarda bulunduğu anlatılıyor.
Kitapta yer alan ilginç noktalardan biri de, Türkiye tarafının görüşme sırasında da saldırılara devam etmesi. Bunlardan biri Kandil’de gerçekleşiyor.

Kitapta görüşmeler sürerken, gerçekleşen ve PKK’nin üst düzey yöneticilerinin hedef alındığı saldırı şöyle anlatılıyor: “Kandil’deki görüşme, Oslo-1 olarak adlandırılan ilk görüşmeden sonra gerçekleşti.

PKK ile Türkiye arasında arabuluculuk yapan ekip, Ankara’ya giderek bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra, bir sonraki durak olarak Kandil’in yolunu tuttu. Heyet, PKK merkezine gitmek ister. 4 Aralık 2008’de Kandil’e giden heyet, PKK’liler tarafından karşılanır. Ankara’dan gelen heyet, mart 2009 yerel seçimler öncesi ateşkes talep eder.

PKK heyetinde KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Başkan Yardımcısı Bozan Tekin ve Oslo Heyeti üyeleri Mustafa Karasu ile Sozdar Avesta yer alır. Aracı kurumdan ise, dört İngiliz vatandaşı görüşmede hazır bulunurlar. Devlet heyeti de aracı kurum üzerinden, olası bir ateşkese fiili olarak uyacağını bildirmiştir.

Bu görüşme yapılırken, Ankara’da hareketli saatler yaşanır. PKK’ye yönelik bir saldırı planlanmıştır. Aracı kurum yetkilileri görüşme noktasından ayrıldıktan sonra PKK yönetimi, alanda kalarak durum değerlendirmesi yapar. Bir sonraki günün sabahı, bazı PKK yetkilileri, kısa mesafeli başka bir noktaya hareket eder.

Çok sayıda F-16 uçağı, toplantı noktasını bombalamaya başladığında, PKK’li yetkililer bölgededir. Kazan bombaları, Karayılan’ın bulunduğu noktanın sadece 200 metre yakınına bırakılır. Karasu’nun bulunduğu nokta ise, bombaların doğrudan hedefi olur.
Karasu ve Karayılan’ın bazı korumaları saldırıda hayatını kaybeder. PKK yetkilileri, saldırıdan yara almadan kurtulur.
Saldırıdan bir süre sonra olay yerine giden Oslo görüşmeleri arabulucusu heyet, yine saldırıya uğrar. Bu defa saldıran ise, İran’dır.”

Kitapta çözüm sürecinin AKP tarafından nasıl boşa çıkarılmaya çalışıldığı, hangi amaçlar için bu sürece yaklaşım gösterildiği ve özünde bu sürecin bir bütün olarak çözüme karşı neden bir “operasyon” olduğuna ışık tutuluyor.

Maxime Azadi/Brüksel-Anf

EN SON EKLENENLER