Kadınlardan müftülere resmi nikah kıyma yetkisine tepki

KCDP Ankara temsilcileri il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisini içeren yasa tasarısının çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağını belirterek tepki gösterdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Ankara temsilcileri, Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e sunulan il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisini içeren yasa tasarısını Sakarya Caddesi’nde bir araya gelerek protesto etti.

Tasarının geri çekilmesini isteyen platform üyeleri, daha önce AKP’lilerce Meclise getirilen ve “‘tecavüzcülerin tecavüz ettiği kişilerle evlenmesi durumunda cezasının hafifletilmesini” öngören tasarının kadınların muhalefeti sonrası geri çekildiğini hatırattı.

‘ÇOCUK YAŞTA EVLENMELERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR’

Burada açıklama yapan KCDP Ankara temsilcisi Ayşen Ece Kavas, tasarının kadınların ve çocukların anayasada kazanılmış haklarını ihlal olduğunu belirterek “Tecavüz önergesini başka yollarla tekrar önümüze getiriyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Kavas, tasarının çocuk yaşta evlendirmelerin önünü açacağını belirterek ” Evlendirme işlemini bürokratik engellere takılmadan hızlı bir şekilde işlemlerin gerçekleşmesini gerekçe gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

‘SORUN EVLENDİRME SORUNU DEĞİL’
Her ay onlarca kadının boşanmak istediği için öldürüldüğünü hatırlatan Kavas, sorunun evlenme sorunu değil, boşanmama sorunu olduğunu belirtti. Kavas “Çocuk yaşta evlenmeler engellenmiyor. Sorun evlenememe sorunu değildir. Sorun çocuk yaşta evlendirmelere engel olmama sorunudur” diye konuştu.

‘TASARININ MECLİS’TEN GEÇMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Tasarının Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceklerini belirten Kavas, tasarının derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu. Kavas “Biz kadınlar olarak kadınların ve çocukların kazanılmış haklarına el uzatmanıza izin vermeyeceğiz. Çocuk yaşta evlendirmelerin önüne geçecek düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

YÖNERGELER YIRTILDI

Basın açıklamasının ardından platform üyeleri, “Tecavüz yasasını nasıl geri çektiysek bu tasarının da Meclis’ten geçmesine izin vermeyeceğiz” diyerek ellerindeki yönergeyi yırtarak tasarıyı protesto etti.

EN SON EKLENENLER