Venezuela’da kritik eşik

Venezeual’da ABD ve yerli işbirlikçilerin darbe mekaniği, işletilmeye devam ediyor. Bush’un 2002 darbesi ve Obama’nın darbe planlarının boşa çıkmasının ardından darbe nöbetini Trump devraldı. Kurucu Meclis oylaması öncesi yaptırım kararı da verdi

ABD ve bazı patronların ekonomik krize sürüklenmesi için çaba sarfettiği ve darbe tertiplediği Venezuela’da Nicolas Maduro yönetimi, ay sonunda anayasayı değiştirme amacıyla Kurucu Meclis referandumu düzenleyecek. CIA, sağcı muhalefet bunu önlemek için protestolarına ve saldırılara ivme kazandırdı.

Maduro yönetiminin aldığı karar doğrultusunda aldığı anayasayı değiştirme amacıyla Kurucu Meclis referandumu pazar günü yapılacak. Referandum istemeyen sağcı muhalefetin çağrısı üzerine, çarşamba ve perşembe günü genel grev yapıldı. Olaylarda 2 kişi daha öldü. Birkaç ayda ölü sayısı 102’ye ulaştı. Sağcılar üstünden darbe yapma nöbetini George Bush ve Barack Obama’dan devralan Donald Trump, 13 Venezuelalı yetkiliyi kapsayan yaptırımları hayata geçirdi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Maduro rejiminin “halkına hesap vermesi için daha ileri önlemleri” değerlendireceklerini bildirdi. PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela) Lideri ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yaptırımların hedefindeki isimlerle bir araya geldi. Maduro, ABD’nin yaptırım kararının “yasadışı, küstah ve eşi benzeri görülmemiş” bir hareket olduğunu söyledi. Maduro 2015’ten beri yerel ve bölgesel seçimlerin yapılamadığı ülkede yeni anayasanın istikrar getireceğini savunuyor.

Buraya nasıl gelindi

Chavez sonrası ABD, Maduro’nun koltuğa oturmasını hazmedemedi. Maduro’yu düşürme planı devreye kondu. ABD ve bazı sermaye çevreleri, ekonomik bazı adımlarla ülkeyi sıkıntıya soktu. Bazı sermaye grupları mal vermeyerek kıtlık yarattı. Maduro yönetimi düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle ciddi atılımlar yapamayınca, ekonomik sıkıntı büyüdü. Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezuela, toplam gelirinin yüzde 95’ini de bu sektörden sağlıyor. ABD’nin bir petrol ambargosunu gündeme getirebileceği konuşuluyor. Ancak bazı uzmanlar, bu ambargonun ters tepebileceği görüşünde. Ekonomik sıkıntıları bahane eden ABD, sağcı kesimden yararlandı. Sağcı blok ile gösteriler düzenlenmeye başlandı. Sağcı bloka ABD dessteğinin artması ve gösterilere müdahaleler, karşılıklı öldürmelerle eylemler arttırıldı. Kurucu Meclis kararı alınması da eylemleri yaydı.

Kurucu Meclis

Venezuela’da mevcut anayasa, 1999 yılında Hugo Chavez döneminde seçilen Kurucu Meclis tarafından yazıldı. Yeni Kurucu Meclis’in 364 üyesi, kayıtlı seçmenlerin kullanacakları oylara göre belirlenecek. Kalan 181 üyesi ise emekliler, yerliler, iş dünyası, köylüler ve öğrenciler gibi grupların oluşturduğu yedi sosyal kesimin üyeleri tarafından seçilecek.

Sağcı blok: MUD

Sağcı muhalif grupların oluşturduğu Demokratik Birlik Masası (Mesa de la Unidad Democratica-MUD) koalisyonu etrafında kümelenenler, 2018 başkanlık seçimlerinin beklenmemesini istiyor. Sağcı blok grevler sonrası “Caracas’ı alma” gösterileri düzenlemekte de anlaştı. ABD ve paramiliter güçler, Kolombiya ve Meksika’dan da destek alıyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

EN SON EKLENENLER