İBB önünde protesto: Asıl afet sizsiniz, istifa edin

Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul’da 10 günde yaşanan 2 sel felaketinden sorumlu gördüğü İBB’yi protesto etti. Orman savunucuları, “Asıl afet sizsiniz” diyerek, belediye başkanını istifaya çağırdı.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), sel baskınlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaşadıkları eksikliklere dikkat çekmek için Fatih’te bulunan belediye binası önünde açıklama yaptı. “Asıl afet sizsiniz, istifa edin” pankartının açıldığı eylemde, “Kuzey Ormanları yoksa İstanbul da yok”, “Ormanlara kıyanlar İstanbul’u boğanlar”, “Kıyıları betonla dolduranlar İstanbul’u boğanlar” dövizleri açıldı. Eylemde, sık sık “Yağmur yağıyor, seller akıyor, belediye camdan bakıyor” ve “Topbaş elini İstanbul’dan çek” sloganları atıldı.

‘ŞEHİR FONKSİYONUNU KAYBETTİ’

Kuzey Ormanları Savunması adına açıklamayı okuyan Deniz Yazlı, Türkiye kentlerinin son 15 yılda halkın gereksinim ve talepleri doğrultusunda hizmetlerini içeren insan odaklı kentleşmenin yapılmadığını belirtti. Tepeden inme kararlarla emlak ve inşaat şirketlerinin arzu ve talepleri doğrultusunda şekillenen rant odaklı bir kentleşmeyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Yazlı, Türkiye’deki merkezi ve yerel yönetimlerin tedbir almak yerine küresel iklim değişikliği etkilerini artıracak uygulamaları yaptığına dikkat çekti.

Yazlı, “Kömürlü termik santraller yaygınlaştırılıyor. Fosil yakıt kullanımı sonucu ortaya çıkan sera gazı salınımları şiddetli yağmurları tetikliyor, böylece halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak sellere dönüşmesine davetiye çıkartılıyor” dedi. İstanbul’da son iki hafta içinde yaşanan iki sel felaketine değinen Yazlı, yaşanan felakette şehrin tüm fonksiyonlarını kaybettiğini söyledi.

‘PANİK YÖNETİME EL KOYDU’

Mega kentin sahipsiz bırakıldığını kaydeden Yazlı, “Vatandaşlar kendi çabalarıyla ve diğer vatandaşların yardımıyla sel sularından kurtulmuşlardır. Ve bilinmelidir ki bu felaketlerde can kaybı olmaması bir mucizedir. Kentin altyapısını yenilemek yerine işlevsiz projelere vatandaşın cebinden milyarlarca dolar harcayan idareler, vatandaşları lağım suları içinde yüzdürmüş, vatandaşın sağlığını tehlikeye atmıştır” dedi. Son afetlerde yaşanan mağduriyetlere değinen Yazlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afet sığınma noktası olarak tanımladığı Avrasya Tüneli’nin de iki felaketten sonra sular altında kaldığı için kapatıldığına dikkat çekti. İnsanlar evlerinde ve sokaklarda su içinde yüzerken hiçbir yöneticinin bir şey söylemediğini dile getire Yazlı, “Kısaca kentin yönetimi ortada yoktu; kaos, panik, korku yönetimi kente el koydu” dedi.

‘ASIL AFET İBB’DİR’

İstanbul’un rant hırsıyla kemirilen Kuzey Ormanları, yeşil alanlar ve toprağın yerine konan beton ucubeler, bilim düşmanı ve sermaye dostu belediyecilik yüzünden “afetler diyarı” olduğunu belirten Yazlı, İBB’nin tahribatlara katkı sunduğunu ve görevlerini yerine getirmediğini kaydetti. Yazlı, sorumlunun ve asıl afetin, sağlıklı altyapıyı kurmayan İBB’nin olduğunu vurguladı.

Yazlı, kentlerinde ve yaşam alanlarında yaşatılan zulümlere sessiz kalmayacaklarını söyledi.

EN SON EKLENENLER