Karaduvar’da kimyasal atıklar balıkları yok ediyor

Fabrika atıklarının deniz kirliliğine neden olduğu Karaduvar sahilinde, balık çeşitliliği yüzde 50’ye kadar düştü. Balıkçılar, yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi.

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar Mahallesi’nde bulunan fabrika atıklarının denize dökülmesi kirliliğe neden oluyor. Atıklarda bulunan kimyasal maddelerden dolayı denizin rengi değişime uğrarken balık çeşitliliğinin yok olmasını da beraberinde getiriyor.

Geçtiğimiz yıl da denize atılan kimyasal maddelerle gündeme gelen Karaduvar sahilinde balıkçılık yapan esnaflar ise yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi.

‘ATIKLAR BALIK ÇEŞİTLİLİĞİNİ YOK EDİYOR’

Karaduvar’da yaşayan ve 25 yıldır balık tutarak geçimini sağlayan Ferdi Çimen, bölgede bulunan fabrikaların derelere bıraktığı kimyasal atıklardan dolayı eskisi gibi balık tutmanın mümkün olmadığı gibi balıkçılığın dahi artık yapılamadığını dile getirdi. Kızılca Plastik, Battular Plastik, Etop Meyve Suyu Fabrikası, Başhan Bakliyat Fabrikası hatta Organize Sanayi Bölgesi’nden bile getirilerek atılan kimyasal atıklardan dolayı dere içerisinde ve denizlerde bulunan birçok balığın öldüğünü belirten Çimen, balık çeşitliliğinin de giderek yok olduğunu kaydetti.

‘FABRİKALAR DENETLENMİYOR’

Fabrikaların büyük borular ile atıklarını derelere döktüğünün çıplak gözle görüldüğünü ifade eden Çimen, “Burada dere ve denizden gelen atıkların kokusunun haddi hesabı yok. Tüm bu kirliliğin sebebi fabrikaların denetlenmemesidir. Sahiller hep bulanık ve çamur gibi ” dedi. Çok eski yıllarda Karaduvar’da balıkçılığın iyi olduğunu; fakat inşa edilen fabrikalar yüzünden eskiye nazaran ciddi zarar gördüğünü ve balık çeşitliliğinin yüzde elliye kadar düştüğünü söyleyen Çimen, bu durumun bir an önce son bulmasını istedi.

‘DENİZEE GİRİLMESİNE DE ENGEL’

Deniz kirliliğinin sadece balık tutmaya değil, denize girilmesine de engel olduğunu dile getiren balıkçı Aytaç Almış da, denizi bu kadar güzel olan yerin değerlendirilmemesinin kötü olduğunu söyledi. Deniz kirliliğine ya da fabrika atıklarına karşı herhangi bir engellemenin söz konusu bile olmadığını aktaran Almış, “Her yıl kimyasal atıklara karşı bir çalışma yapıldığı söyleniyor; ama bir sonuç alınmış değil. Keşke balık avlanma yasağı getirilene kadar fabrikalardaki atıklara da yasak getirseler. Bu bölgede fabrikalardan dolayı solduğumuz hava bile kirli” diye konuştu. Karaduvar’da balıkçılık yapan birçok insanın bu nedenlerden dolayı bırakıp gittiğini anlatan Almış, “Ayrıca burada ki balıklarda kanserojen maddeler bulunabilir. Bizim bir tek derdimiz deniz kirliliği ve bununla yetkililerin ilgilenmesi” dedi.

EN SON EKLENENLER