Alevi örgütleri ve yöre dernekleri: Nöbeti büyütmeliyiz

Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni ziyaret eden Alevi örgütleri ve yöre dernekleri, “İnsanlığın ve vicdanın nöbetini herkes desteklemeli. Eylemleri büyütmeliyiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da başlattığı ve İstanbul’da devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne ziyaretler sürüyor. Ziyarette bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hubyar Sultan ve Hacı Bektaş Kültür Derneği ve yöre derneklerini HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ile HDP milletvekilleri karşıladı.

KEMALBAY: DEVLET ALEVİLERLE YÜZLEŞMELİ

Karşılaşmanın ardından yapılan açıklamada ilk olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, bu dayanışmanın Türkiye’de ki darbe sürecine karşı, halkların iradesine karşı, yok sayılmışlığa karşı olduğunu söyledi. Ortak mücadelenin önem taşıdığını dile getiren Kemalbay, devletin Alevi halkına karşı işlediği suçlarla yüzleşmesini istedi.

‘EYLEMLERİ BÜYÜTMELİYİZ’

Ardından söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, adaletin olmadığı yerde demokrasi, demokrasinin olmadığı yerde adaletin, ikisinin olmadığı yerde ise diktatörlüğün olacağını ifade etti. “Bende vicdan sahibiyim, hak, hukuk istiyorum” diyen herkesin nöbete katılması gerektiğini belirten Yıldız, “’Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ dönemi artık kapanmıştır. Sistem artık herkese dokunuyor. Bu ülkede yaşayan ve bir şekilde ötekileştirmeye maruz kalmış tüm toplumsal kesimler; demokratik cumhuriyet ve demokratik anayasa için birleşmelidirler. Barış, eşitlik, aş, iş, ekmek ancak o zaman sağlanır. Eylemler büyütülmeyip, katkı sağlamadığımız müddetçe, Türk-İslam- Gerici sistem tarafından halklar ezilecektir. Bunun için dilinden, inancından, düşüncesinden ötürü mağdur olmuş herkes HDP’nin Vicdan ve Adalet nöbetini ve sonraki zamanlarda ortaya çıkacak olan eylemleri büyütmelidir” dedi.

‘ALEVİLER ADALET DİYEN HERKESİN YANINDA’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan da, adaletin bir gün herkese lazım olacağını hatırlatarak şunları dile getirdi: “Öncelikle geldiğimiz süreçte, iktidar ülkeyi öyle bir noktaya getirdi ki, toplumun tüm kesimleri adalet diyor. Bir zamanlar şimdinin cumhurbaşkanı, dönemin İstanbul belediye başkanı iken, bir şiir okudu diye hapse atılırken, bugünün adalet arayışçıları Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıktı. Ama bugün kendi iktidarından HDP’nin Eş Genel başkanları, belediye başkanları ve binlerce siyasetçi cezaevinde. Aynı zamanda KHK ile işlerinden edilen 100 binin üzerinde kamu emekçisi var. Bundan dolayı Alevi kurumları, vicdana seslenen, adalet diyen herkesin yanında yer alacaktır, almalıdır.”

‘İNSANLIĞIN VE VİCDANLIĞIN NÖBETİ’

Kamuoyuna da seslenen Kaplan, adalet isteyenlerin bir arada olması gerektiğini belirterek, “Nasıl ki ‘Adalet yürüyüşü’nde Sayın Kılıçdaroğlu’nun yanında yürüdüysek, bugünde ‘Vicdan ve Adalet’ diyen HDP’nin yanında olacağız” diye belirtti.

Hacı Bektaş Kültür Derneği yöneticisi Tuncer Baş de, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin sadece Kürtlerin değil, insanlığın ve vicdanın nöbeti olduğunu ifade etti.

YÖRE DERNEKLERİNDEN YOĞUN İLGİ

Kiği – Karakoçan – Adaklı – Yayladere – Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) de destek ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından KAYY-DER Eşbaşkanı Semiha Yazar Çiçekçi yaptığı açıklamaya, tutuklu bulunan HDP Milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarını selamlayarak başladı. HDP’nin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde KAYY-DER olarak yanlarında olduklarını belirten Çiçekçi, “Bugün savunduğumuz bu vicdan, bu adalet bir gün herkese lazım olacak. Faşizmin bize yaptığı her türlü zorbalığa karşıyız. Biz bugün buradayız, yarın da burada olacağız” diye belirtti.

EN SON EKLENENLER