‘Gasbedilen dergahlarımız için Hacıbektaş’ta olacağız’

Alevi Örgütlerinin, alternatif olarak düzenlediği Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri, bu yıl 5-6 Ağustos tarihleri arasında Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirilecek.

Anma etkinliğine Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Alevi Kültür Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı katılacak. Alevi örgütleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hacıbektaş’ta bulunan dergahın, müze olarak kalmasına tepki göstererek, “Hünkarımızın huzurunda dergahımızı sahipleniyoruz” sloganıyla anma etkinliklerini düzenliyor.

Etkinliğe ilişkin Evrensel’e konuşan ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz, Alevileri, dergahlarına sahip çıkmaya çağırdı.

‘DEVLET BÜTÜN DİN VE İNANÇLARDAN ELİNİ ÇEKMELİ’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Hacı Bektaş Veli’nin “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözünün yüzyıllardır insanlığa ışık tuttuğunu vurguladı. “Hünkarımızın huzurunda dergahımızı sahipleniyoruz” sloganıyla anma etkinliğini yaptıklarını söyleyen Yıldız, “Yıllardan beri Hacı Bektaş Veli anmalarını devletin ve belediyenin yapmasından dolayı Alevi kurumları o etkinlikleri tam anlamıyla yapamamıştır.15-16 Ağustos’ta belediyenin yaptığı etkinlikleri protesto ederek geçen yıl kendimiz yapmaya başladık. Alevi canlarımızla, Alevi kurumlarımızla 5-6 Ağustos tarihinde kendi anmalarımızı gerçekleştiriyoruz” dedi. Devletin bütün inançlardan elini çekmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Devlet sadece denetleyici bir mekanizma olsun. Bizler bütün inançların, bütün dinlerin, özgür bir biçimde kendisini ifade etmesini savunuyoruz. Biz Aleviler olarak, yıllardır savunduğumuz eşit yurttaşlık ilkesinde, dinlerin, dillerin, inançların aynı şekilde devletin müdahalesi olmadan kendi gelenekleriyle yaşatılması gerektiğini vurguladık” diye konuştu. Laikliği ilke edinen bir toplum olarak nihai taleplerinin devletin bütün dinlerden ve inançlardan elini eteğini çekmesi olduğunu belirten Yıldız, “Demokrasinin olmadığı yerde adalet olmaz, adaletin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Her ikisinin olmadığı yerde tekçilik olur, diktatörlük olur, zulüm olur, katliam olur. Biz Alevilerin dili barış, yanı mazlumdur. Karşıtı zalimdir. Kabe’si insanlık ve kardeşliktir. Dolayısıyla barış bizim şiarımızdır. Barış için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Eğitim müfredatında yapılan değişiklikleri de eleştiren Yıldız, “Alevi kurumları olarak MEB’in hazırladığı şeriatçı, gerici, geleceğimizi karanlığa götüren düşünmeyen, sorgulamayan , ümmetçi ve biatçı eğitim sistemine hayır diyoruz. Okullar açılmadan önce Alevi kurumları olarak demokratik sivil toplum örgütleriyle de konsensus kurarak Ankara’da örgütlü yapımızla geniş kitleleri de katarak MEB’in önüne kadar yürüyüş yapıp söylemlerimizi dile getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘DERGAHLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Aydın Deniz de, “Ağustos’un ilk haftasında dergahlarımıza sahip çıkmak adına, gasbedilen dergahlarımızı devlete hatırlatmak adına Hacıbektaş’ta olacağız. Alevi yol ve erkanına bağlı olan herkesi de, 5-6 Ağustos’ta Hacıbektaş’a gelerek gasbedilen dergahlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Eylem Nazlıer – Evrensel

EN SON EKLENENLER