Tarihi Celal Güzelses Çarşısı ranta kurban ediliyor

AKP’li milletvekili tarafından yıkılacağı duyurulan Sur’daki Celal Güzelses Çarşısı’nın ranta açılacağından emin olduklarını söyleyen ilçe esnafı, “yenileme” adı altında her yerin yıkılıp talan edildiğine dikkat çekti.

Kasım 2015’ten bu yana 6 mahallesinde “sokağa çıkma yasağı” süren ve bu mahallelerin neredeyse tamamının yıkıldığı Sur’da, “kamulaştırma” kapsamına alınan diğer mahallelerdeki yıkım ise sürüyor. Tarihi ilçeyi tümden insansızlaştırmayı hedefleyen yıkım sadece evlerle sınırlı tutulmuyor. Kentin turistik ve ticari mekanları da yıkılarak ranta açılıyor.

En son Ulu Cami karşısındaki Celal Güzelses Çarşısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla yıkımla karşı karşıya kaldı. Çarşiya Şewitî’nin bir dönem en hareketli yerlerinden olan yeraltı çarşısı, özellikle düğün yapanların uğrak mekanıydı. Tarihi geçmişi barındıran Celal Güzelses Çarşısı’nın yıkılacağını AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu Twitter hesabından paylaştı.

‘DEVLET SUR’U HEDEFİNE KOYMUŞ’

On yıldır Sur’da esnaflık yapan Cihan adlı yurttaş, dün zabıtalar eşliğinde gelen bir takım kişilerin kendilerine, “Artık buralar sizin değil, çıkın” dediğini ve yarına kadar mühlet verdiğini söyledi. İnsanların ekmekleriyle oynamanın insanlıkla ilgisi olmadığını vurgulayan esnaf, “Biz 10 yıldır burada çalışıyoruz. Ortada kaldık resmen. Burayı kapattıktan sonra nereye gideceğiz, hiç bilmiyorum. Diyarbakır’da iş imkanı da yok. Ne iş yapacağız biz? Yıkımla birlikte zaten iş yapamaz durumdaydık. Kaç gündür bu parkın yıkımı var, her yer toz duman içinde. Müşteri de gelmek istemiyor. Celal Güzelses’in yıkılması tabii ki esnafı etkiler, çünkü oraya uğrayan buraya da mutlaka uğruyor. Dolayısıyla ticareti de etkiliyor. Yani devlet Sur’u hedefine koymuş. Nasıl bir devlet bilmiyorum. İnsanlar yıllardır buraya emek vermiş, hayatına ona göre yön vermiş. Bir anda bırakıp gitmek zorunda kalmak tabii ki çok zor. Sur’u yıkıp başka bir şey yapacaklarmış. O zaman adını da Sur değil, başka bir şey yapsınlar” sözleriyle tepki gösterdi.

‘BİR YERDE YAŞANMIŞLIK VARSA ORADA TARİH VAR’

Dedesinin bile Sur’da esnaflık yaptığını söyleyen 65 yaşındaki İzzet Çakıcı, Celal Güzelses’in yıkılmasının da diğer yıkılan yerler gibi “Yenisini yapıyoruz” denilerek talan edildiğin ifade etti. Tütün satarak geçimini sağlayan Çakıcı, “Celal Güzelses’in de tarihi bir geçişmişi var. Buralarda bir yaşanmışlık varsa tarih de vardır. Esnaflık hayatım boyunca hiç bu kadar mağdur edildiğimi hatırlamıyorum. İki yıldır buralar işgal edilmiş durumda. Kimse çarşıya gelmek istemiyor, çünkü artık hiçbir şey eskisi gibi değil. İnsanlar onlarca zırhlı aracın arasından geçip her an başıma bir şey gelir mi diye düşünmek istemiyor. Mağdur edildik ve edilmeye devam ediliyoruz” dedi.

Sabah dükkanı açar açmaz karşısında zabıtalarla birlikte başka bir ekibi gördüğünü söyleyen Çakıcı, “Dükkana geldiler, ‘Yarına kadar buradan çıkmanız gerekir, yıkım kararı var’ dediler. Tek geçim kaynağımız olan bu derme çatma barakalarımız ve büfelerimizi de yıkmak istiyorlar. Ulu Cami’nin önünü de işgal etmişler kimse ne gidebiliyor ne gelebiliyor. Eskiden buralarda hiç gelmese 20 kişilik bir turist kafilesi gelirdi. Şimdi bırakın turisti, yerli halk bile gelirken büyük bir tedirginlikle geliyor. Ne yapalım devletle başa çıkamıyoruz” diye isyan etti

‘RANT VARSA TARİHİ DEĞERLERİ TANIMIYORLAR’

Diğer esnaflar gibi Çarşiya Şewitî’de esnaflık yapan Serhat Gezici de baba mesleği olan tespihçiliği bırakıp gitmek zorunda kalmanın çok ağır bir şey olduğunu söyledi. Çocukluğunun bu caddede geçtiğini söyleyen Gezici, “Genelde hiçbir şey sorulmuyor halka, gelip her yeri yıkıp gidiyorlar. Kapıya dayandıkları zaman öğreniyoruz. Celal Güzelses’in yıkılacağını da yeni duyuyorum. Rant varsa işin içinde tarihi değerleri tanımıyorlar. Bunca yıldır buradayız böyle pervasızlık görmedim. Kimse sesimizi duymuyor. Dün belediyeye gitmiş esnaflar, belediye de, ‘Baraka ve büfelerinizi kaldıracağız’ demişler. Belediye buradaki esnafa hiçbir şekilde yardımcı olmuyor yer konusunda. Esnaf olarak mağduruz. Devlet bu yıkımlarla nereye varmak istiyor, anlamıyorum. Bizi yerimizden ederek kimleri buraya yerleştirecek” diyerek, buralardan giderlerse artık bu işi yapamayacaklarını sözlerine ekledi.

EN SON EKLENENLER