Cizre’de polis ‘taciz’ devriyesinde

Yasaklardan sonra Cizre’yi ablukaya alan polis, zırhlı araçlarıyla sokaklarda devriye atarken genç kadınları taciz ettikleri iddia edildi. Sokaklarda artan polis tacizine tepki gösteren kadınlar, “Kirli oyunlarına alet olmayacağız” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağının ardından kent hala polis ablukası altında. Ablukalar, kentte her sokak başına konuşlandırılıp takviye olarak 5 dakika arayla devriye gezen zırhlı araçlar, karakollara çevrilen okullar ve her mahalleye inşa edilen özel harekat binalarıyla kalıcılaştırılıyor. Kentte 24 saat süren psikolojik baskıdan ise en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor.

Yıkımın en çok yaşandığı Cudi ve Nur mahallelerindeki kadınlar, polislerin günlük yaşamlarının içerisinde belirgin olarak yer aldığını ve bu durumdan son derece rahatsız olduklarını söyledi. Polisler tarafından sözlü ve fiziksel tacize maruz kalan kadınlar, mahallelerinde polis istemediklerini ifade etti.

‘İĞRENÇ BAKIŞLARINI ÜZERİMİZDE HİSSEDİYORUZ’

Cudi Mahallesi’nde yaşayan ve sokağa çıkma yasakları sırasında son ana kadar evini terk etmeyen ismini vermek istemeyen genç bir kadın, sokak başlarına konuşlandırılan Akrep tipi zırhlı araçlarda görevlendirilen polislerin kendilerine verilen yetkileri, kadınları taciz etmek için keyfi bir şekilde kullandıklarını dile getirdi. Kadın, “‘Sokağa çıkma yasağı kalktı’ diyorlar. Yasak kalktıysa bu polislerin sokaklarımızın, kapılarımızın ve hatta avlularımızın içinde ne işleri var. Sokaklarımızın başında ve sonunda 24 saat duruyorlar. Böyle mi Cizre’de insanlar günlük yaşamlarını sürdürecekler? Kapıdan çıktığımız anda onların iğrenç bakışlarını üzerimizde hissediyoruz. Bu, psikolojik şiddetin kendisidir” diye konuştu.

‘HER GÜN POLİSLERİN TACİZİNİ YAŞIYORUZ’

Genç kadın bir kadın arkadaşı ile markete giderken maruz kaldığı polis tacizini ise şu sözlerle anlattı: “Evin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için arkadaşımla bahçeden dışarı çıktık. Çıktığımız gibi Akrep’te bulunan iki polis birbirlerini dürterek gülüşmeye başladılar. Tam önlerinden geçtiğimiz anda bizi durdurarak , ‘Güzel hanımlar kimlikler’ diye seslendiler. Mecbur durduk. Kimliğimin yanımda olmadığını, eğer beklerseler evden alıp geleceğimi söyledim. Polis, sırtını zırhlı araca yaslayarak gülmeye başladı ve neden kimliğimin yanında olmadığını sordu. Evden markete gitmek için çıktığımı söyledim. Polis saçıyla başıyla oynayarak, ‘Adın ne senin?’ diye sordu. Adımı söylememin ardından polis , ‘Dua et çok güzelsin; ancak bir daha ki sefere güzelliğinde seni benim elimden alamaz’ dedi. Ben de bunun üzerine sinirlenerek arkadaşımla oradan uzaklaştım. Onlar, biz ayrılmamıza rağmen arkamızdan sözlü tacizlerine devam etti. Biz bu durumu her gün düzenli yaşıyoruz.”

‘POLİS TELEFON NUMARASINI GÖNDERİYOR’

Polis tarafından maruz kaldığı tacizin sözlü tacizle sınırlı kalmadığını dile getiren genç kadın, “Market dönüşümüzde yine aynı polislerin yanında bu sefer küçük çocuklar vardı. Çocuklara bir şeyler anlatıp ellerine kağıt sıkıştırdılar. Tam yanlarından uzaklaştık ki çocuklar, ‘Abla abla’ diye arkamdan koşarak bana seslendi. Yanıma gelen 5 ve 6 yaş grubu 3 çocuk, polisin onlara verdiği kağıdı bana verdi. Kağıdın üzerinde bir telefon numarası vardı. Kağıdın arka yüzünde ise ‘Beni ara’ diye bir not vardı. Bende kağıdı alıp gözlerinin önünde yırtıp ayaklarımın altına aldıktan sonra üstüne tükürdüm ve ‘Ahlaksızlar’ diye bağırarak oradan ayrıldım” sözleriyle polis tacizini anlattı.

‘YASAK KALKTI DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’

Yine son günlerde polis tacizinin çok sık yaşandığı mahallelerden Cudi’de yaşayan ismini vermek istemeyen 50 yaşındaki bir kadın, “Biz toprağımızı terk etmedik. Onlara rağmen geri döndük. Ama yasağın kalkmasından bu yana değişen hiçbir şey yok. Tam tersine polisler istedikleri terbiyesizliği yapacak kadar rahat davranıyorlar. Geçen gün sokak başında Akrep’in yanında duran polisler oyun oynayan çocukları yanına çağırdı. Sonra çocuklara bir şeyler sordular. Çocuklar onların yanından ayrılınca yanıma çağırdım ve ‘Size ne sordular’ dedim. Çocuklar polislerin az önce yanlarından geçen genç kızın evli olup olmadığını sormuşlar. Biz artık kızlarımızı, çocuklarımızı sokağa bırakamaz hale geldik. Çocuklarımızın ahlakını bunlar bozmak istiyor. Ancak biz buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘KİRLİ OYUNLARINA ALET OLMAYACAĞIZ’

Cudi Mahallesi’nde oturan 20 yaşındaki bir genç kadın, basının Cizre’deki polis tacizine sessiz kalmasını eleştirdi. Genç kadın, akşam üzeri evlerinin bahçelerinde oturdukları sırada bahçe duvarından içeri küçük bir taşa sarılı kağıt atıldığını söyleyerek, “Taşa sarılı kağıtta telefon numarası vardı. Ne olduğunu anlamak için dışarı çıktım. O sırada bir zırhlı aracın evimizden uzaklaştığını gördüm. Evimizde bile rahat vermiyorlar. Devlet Cizre’de ilk önce kadına yöneldi. Kendi ahlaksızlığını ortaya koyan bütün uygulamaları yine devreye soktu. Bugün yine kadınlar ve çocuklar devletin hedefinde; ancak biz devletin kirli oyunlarına alet olmadık, olmayacağız” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER