Almanya’dan Erdoğan’a ‘Nazi dönemi’ benzetmesi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşlarıyla ilgili siyasilerin söylemini eleştirdi. Schäfer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği tutuklulara “tek tip elbise” uygulamasını Nazi dönemine benzetti.

Almanya, Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının kısa süre içinde serbest bırakılacaklarına dair umut olmadığını açıkladı.Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, son olarak 5 Temmuz’da Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları aktivisti Alman vatandaşı Peter Steudtner’in durumunu ve Türkiye’nin tutuklularla ilgili “peşin hükümlü” açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi.

‘STEUDTNER’IN NEYLE SUÇLANDIĞI AÇIĞA KAVUŞMADI’

Steudtner’in geçen hafta Silivri Cezaevi’ne nakledilmesinin ardından tutukluluk koşullarının kötüleştiğini belirten Schäfer, tutuklanmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Steudtner’in somut olarak neyle suçlandığının açıklığa kavuşmadığını vurguladı. Steudtner’in hukuk devletine yaraşır makul bir prosedür olmaksızın tutulduğunu kaydeden Schäfer, “Tüm bunlar korkunç ve giderek büyüyerek insani bir dram halini alıyor” diye konuştu.

MEŞALE TOLU AÇIKLAMASI

Schäfer, “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 Mayıs’ta tutuklanan ve Alman vatandaşı Meşale Tolu ile ilgili olarak ise, “en azından suçlamanın belli olduğunu” ve “yargı sürecinde suçun kanıtlanması umudu bulunduğunu” söyledi. Schäfer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına atıfla “siyasi çevrelerin peşin hükümlülüğünü” de eleştirerek, “Bu durumun Türk yargısı için hukuk devleti ilkelerine uygun ve orantılı yargı sürecini imkansız kılacağı” endişesini dile getirdi.

‘NAZİ DÖNEMİ’ BENZETMESİ

Schäfer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimiyle bağlantılı olarak yargılanan sanıklara “tek tip elbise” konusunda yaptığı açıklamayı da sert dille eleştirerek, “Hukuki açıdan bu konuda bir değerlendirmede bulunamam. Ama bizim ülkemizi Nazi yöntemleri uygulamakla suçlayan birinin, şahsen bir Alman olarak bana Almanya’daki kötü bir döneme dair kötü hatıraları uyandıran şeyler yapmasını dikkat çekici buluyorum” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER