Müslüman olmayanlar: AKP bizi görmezden gelemez

AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca eğitimi giderek daha fazla gericileştiren politikasına ilişkin Müslüman olmayan toplulukların temsilcileri değerlendirmede bulunarak, ‘AKP, dini kullanarak kendi ideolojisini devşirmek istiyor’ dedi
Alevilerin, Müslüman olmayan halkların zorunlu din derslerine karşı verdiği mücadeleyi görmezden gelen gerici zihniyet, AKP iktidarı ile daha da pekişmiş bulunuyor. AKP iktidarı son olarak, zorunlu din derslerinin yanı sıra yapmak istediği müfredat değişikliğinde birçok bilimsel teorileri çıkarırken, cihat anlayışını müfredata sokmak istiyor. Bu duruma tepki gösteren Müslüman olmayan toplulukların, inançların temsilcileri ETHA’ya konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eğitim Sekreteri ve KHK direnişçisi Songül Tunçdemir, müfredat taslağının pedagojik kaygılarla değil ideolojik kaygılarla hazırlandığını belirtti. Yapılan değişikliğin dayatmadan başka bir şey olmadığını vurgulayan Tunçdemir, “AKP, kendi ideolojisi çerçevesinde bir müfredat oluşturuyor. Müfredatı incelediğimiz zaman şunu açıkça görüyoruz, laik devlet yapısından ümmet esaslı, şeriata giden bir temellendirme var. Mesela cihat müfredatta bir ibadet olarak gösteriliyor. Cin, şeri, tesettür, talak gibi kavramlara sık yer verilmiş” dedi.

AKP’nin Gülen Cemaati ile mücadele adı altında demokratik, bilimsel, anadilde eğitim isteyen öğretmenleri ihraç ettiğini ya da tutukladığını hatırlatan Tunçdemir, “Böylelikle getirmek istediği şeriatçı eğitim sistemine hazırlık yapmış oluyor” diye kaydetti. Vakıf eğitim faaliyetlerinin Diyanet İşleri Bakanlığı’na devredileceğini söyleyen Tunçdemir, bunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın devre dışı bırakılması anlamına geldiğinin altını çizdi. Tunçdemir, “Bu eğitim ile başladı, yakında sağlık konusunda da bu tür değişiklikler yapabilirler. Her konuda yorum yapan, fetvalar veren Diyanet, aslına bakıldığı zaman gizli başbakanlık rolünü üstlenen bir görüntüye bürünmüş durumda. Yakında ülkeyi Diyanet yönetecek gibi” ifadelerini kullandı.

Tunçdemir son olarak, “Bu aşamada bizlere düşen, bu rejim değişikliğini hedefleyen eğitim sistemine karşı hep birlikte mücadele etmektir” diye konuştu. HDP’nin Ermeni Milletvekili Garo Paylan, devletin kurgusunda, laiklik anlayışında sadece Sünni İslamı temel alan bir anlayış olduğuna dikkat çekerek, şunlara vurgu yaptı: “Cihat’ın müfredata girmesi de pek çok kesimi ürpertiyor. Bu ülkede Hristiyanlar var, Aleviler var, ateistler var, kendini dindar adletmeyen, farklı yaşam tarzlarında olan insanlar var. Hepimizin toplumsal hafızası var. Cihat ilan edildiğinde Ermenilerin, Alevilerin, Rumların başına ne geldiğini hepimiz biliyoruz. Dini devletin elinden kurtarmak için herkes mücadele etmeli.”

Nor Zartonk Eşsözcüsü Norayr Olgar ise, zorunlu din derslerine karşı mücadele verirken bir taraftan müfredatta cihadı önlerine çıkardıklarını kaydetti. Din derslerinin seçmeli ders haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Olgar, “Şimdiye kadar yapılan ve AKP iktidarının da yapmaya çalıştığı gibi İslam’ın Sünni mezhebini anlatarak; eğitimi kendi ideolojilerini devşirdikleri bir şey haline getirmek istiyorlar. AKP, dini kendi ideolojik aygıtı haline getirmeye çalışıyor, istediği şekilde genç beyinlere empoze etmek istiyor. Bunun böyle gitmeyeceğinin de farkındayız. Bunun için örgütlü bir itiraz gelmeli” diye konuştu.

Havva Cuştan/İstanbul-Etha

EN SON EKLENENLER