Yargı organları particilik yapıyor

Gazeteci cinayetlerinin Kürdistan Bölgesi’nde gelenek haline geldiği kaydeden Güney Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Behar Mehmûd, birçok gazetecinin katledildiği bölgede aydınlatılmayan dosyalardan bir tanesinin de gazeteci Wedat Hisên dosyası olduğunu belirtti.

Behar Mehmûd, “Öldürülen gazetecilerin birçoğunun dosyası aydınlatılmadı. Şehit Wedat Hisên’nin dosyası da aydınlatılmayan dosyalardan bir tanesidir. Kürdistan Bölgesi’nde yargı bağımsızlığı yok. Yasalar var ancak işletilmiyor. Yargı organları particilik yapıyor. Hakimler tarafsız değil, yargıya sınır konulmuş” dedi.

Varolan yönetimin kurumlar arası yetki dağılımının gerekliliğine inanmadığını söyleyen Behar Mehmûd, “Kürdistan Bölgesi’nde öncelikle tahakkümcü zihniyetin dönüştürülmesi için mücadele verilmeli. Parlamento ve diğer kurumlar kararlarını partilerin gölgesinde almamalı. Her bir kurumun bağımsızlığı olmalı, özellikle de yargı kurumlarının” diye konuştu.

Bu ülkede hak ve özgürlüklerin güvenceye alacak bir anayasaya ihtiyaç olduğunu da kaydeden Behar Mehmûd, “Hak ve özgürlükleri koruyacak bir anayasamız olmadığı için yasalara göre karar alan mahkemelerimiz de yok” diye belirtti. Rojnews muhabiri Wedat Hisên 13 Temmuz 2016’da Güney Kürdistan’ın Duhok kentinde kaçırıldıktan sonra ölü olarak bulunmuştu.Hisên’nin katil zanlıları hala bulunamadı.

Rêzan Mıhemed/Silêmanîg

EN SON EKLENENLER