Dersim’deki orman yangınlarını halk kendi imkanlarıyla söndürüyor

Günlerdir orman yangının devam ettiği Kutudere’ye giden yurttaşlar devasa alana yayılan yangının korkunç manzarası ile karşılaşırken, yaşananların vahşet olduğunu söyledi.

Dersim’in merkez ve 5 ilçesinde karakollardan atılan havan toplarından dolayı birçok noktada çıkan orman yangını devam ediyor. Munzur Vadisi Milli Parkı Bali Deresi civarında çıkan yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Yine merkeze bağlı Pilveng köyü ormanlık alanında çıkan yangın da Munzur Vadisi üzerinde duman tabakasının oluşmasına neden oldu.

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ YANGIN SÖNDÜRME MALZEMLERİNİ VERMEDİ

Pülümür Vadisi Kutudere mevki Gökçe Köy, Xozmerit Tepesi ve Zel Dağı karşısında çıkan yangını sündürmek için 50’yi aşkın yurttaş bir araya geldi. Orman İşletme Müdürlüğü bahçesinde toplanan yurttaşlar müdürlükten yangını söndürmek için malzemelerini istedi. Uzun süre beklemelerine rağmen taleplerine bir cevap verilmeyen yurttaşlar buradan ayrılarak çarşı merkezine geçerek, kendi imkanları ile tırmık, kürek, eldiven alıp araçlarla Kutudere’ye gitti.

ZIRHLI ARACIN KAPATTIĞI YOLDA BİR SAAT BEKLETİLDİLER

Orman yangının sürdüğü bölgeye yakın olan karakol tarafından araçları durdurulan yurttaşlar Tunceli Valiliği izni olmadığı gerekçesi ile burada askerler tarafından uzun süre güneşin altında bekletildiler. Zırhlı araç tarafından kapatılan yolda bir saatten fazla bekletilen yurttaşlar araçlardan tırmık ve kürekleri alarak yangının olduğu yere yaya olarak gitti.

KORKUNÇ MANZARA ORTAYA ÇIKTI

Yurttaşlar 45 dakikalık yürüyüşten sonra yangının oluşturduğu korkunç manzara ile karşılaştı. Günlerce süren yangından dolayı kapkara bir manzara ile karşılaşan yurttaşlar gözyaşlarını tutamadı. Gelenler burada yanan bazı ağaçların üzerine toprak atarak söndürmeye çalıştı. Sık meşelik ormanların ve ardıç ağaçlarının olduğu ormanlık alanda yangının oluşturduğu dumandan yurttaşlar yangına müdahale etmekte zorlandı.

‘DEVASA ALANA YAYILAN YANGIN KISA SÜREDE KONTROL ALTINA ALINAMAZ’

Yangın söndürme çalışmalarında yer alan Haydar Çetinkaya, günlerce süren yangına müdahale edilmediği için daha yüzlerce hektarlık bir alana yayıldığını söyleyerek, 50 kişi ile gelmelerine rağmen mevcut durumun gözler önünde olduğunu ve çabalarının bu devasa yangını kısa bir süre içinde kontrol altına alamaya yetmeyeceğini ifade etti.

‘BU BARBARLIKTIR, VAHŞETTİR’

Almanya’da yaşayan ve tatil için Dersim’e gelen Şükran Yılmaz, coğrafyada sürdürülen savaşın dehşet verici boyutunu gözleri ile gördüğünü söyledi. Yılmaz, savaşın nasıl bir tahrip yarattığına gözleri ile şahit olduğunu belirterek, “Batıda her türlü önlem alınırken koca ormanlar ve içinde yaşayan canlılar yok olmaya terk ediliyor. Bu bir barbarlıktır, vahşettir. Dersim halkı, Kürdistan halkı bu duruma duyarlı olsun” dedi

‘DERSİM DOĞASIYLA, CANLISIYLA YOK EDİLMEK İSTENİLİYOR’

Yangını söndürmek amacıyla geldiklerini söyleyen Burhan Gündoğan, “Bu köyler defalarca sürgün edilmiş. 1938’de bu mıntıka bir gitmiş yıllardan sonra tekrar köylerine dönerek yaptıkları evler 1990’lı yıllarda bir daha yakılmış. Bir gelmişler bir daha gitmek zorunda kalmışlar. Her on yılda bir devlet Dersim coğrafyasında yeni bir yöntem uyguluyor. Bu alanlar sürekli boşaltılıyor. Umarım insanlar köylerine döner ve bir daha terk etmek zorunda kalmaz” diye konuştu.
Yangına müdahale etmelerine engel olan askerlere tepki gösteren Mehmet Doğan, Dersim’in doğasıyla, insanı ve canlıları ile imha edildiğini belirtti.

Yurttaşların yangını söndürme çalışmaları devam ederken günlerce devam eden yangının kaç hektarlık alanı kül ettiği bilinmiyor. Öte yandan Gökçeköy yakınında bulunan karakol yangın bölgesine giden yolda kepçe ile hendek kazarak yolu trafiğe kapattı.

EN SON EKLENENLER