İşkenceyi böyle anlattılar

 Şapatanlı 38 köylü, gece yarısı saat 01.00’de köyde başlayan ve emniyette devam eden işkenceyi, Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda tüm detaylarıyla anlattı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Şapatan (Altınsu) köyünde operasyona çıkan özel harekat polislerinin şiddetine maruz kalan 38 kişi işkenceyi anlattı. Hakkari Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi’ne bağlı polisler ve darp sonrası götürüldükleri Şemdinli Devlet Hastanesi’nde çalışan doktor Elif Ç. hakkında “İşkence, eziyet ve görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan köylüler, 6 Ağustos’ta gece yarısı saat 01.00’de başlayan ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde devam eden işkenceyi tüm detaylarıyla anlattı.

Köylüler Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçelerde işkenceyi böyle anlattı:

‘POLİS HORTUMLA SIRTIMIZA VURDU’

Serkan Tekin: “Evimdeyken kapımız çalındı. Özel harekat polisleri bize kimliklerimiz ile beraber Dereboyu camiisi önüne gitmemizi söylediler. Dereboyu camiisi yanına gittiğimde herhangi bir GBT sorgusu yapılmadan özel harekat polisleri 5 dakika boyunca yüzümü duvara yasladılar. Sonra bir panzer aracı geldi. Bizleri bu aracın içine üst üste yığarak Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne getirdiler. Bizi panzerden indiren 4 sivil polis bizi darp etti. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün 3’üncü katına çıkarıncaya kadar darp işlemi devam etti. Ayrıca hakaretlere de maruz kaldım. 3’üncü katta TEM Büro Amirliği’nin koridorunda bulunduğumuz esnada özel harekat polisleri ve sivil polisler tarafından darp edilip, hakaretlere maruz bırakıldık. Bizi düven polislerden biri 35-40 yaşları arasında hafif kilolu kır saçlı ve sakalı biriydi. Bahsettiğim bu şahıs benimle birlikte bulunan 20 kişiyle hortumla sırtımıza vurdu. Şunu belirtmek isterim ki emniyette getirilen şahıslar 3 grup halinde geldi. Bizim gruptakilere bahsettiğim polis hortumla vurdu. Beni darp eden ve hakaret eden özel harekat polislerinden, sivil polislerden davacı ve şikayetçiyim. Teşhis işlemi yaptırılması durumunda beni darp eden şahısları teşhis edebilirim.”

CANLI GÖRSEM TEŞHİS EDEBİLİRİM

Neçir Şengül: “Evdeyken kapımızı çaldılar. Kapıyı açtıktan sonra özel harekat polisleri tarafından darp edildim ve hakarete uğradım. Daha sonra beni ve yanımda bulunan yaklaşık 10 kişi ile panzere bindirip İlçe Emniyeti’ne götürdüler. İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde indiğimiz sırada da özel harekat polisleri tarafından tekrardan darp edildim. Daha sonra sivil polisler ve özel harekat polisleri biz dövmeye devam ettiler. Bana çok kişi saldırdığı için beni döven polislerin hepsini tanımıyorum. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne girdikten sonra bizi 3’üncü katta çıkardılar. 3’üncü katta gittiğimizde odada 35-40 yaşlarında kır saçlı sakalı sivil bir polis vardı. Benim ile beraber 10 kişi daha bahsettiğim odaya girdi. 35-40 yaşlarında olan sivil polis bize hitaben ‘Daha dayak yemediniz dayak yeni başlıyor’ diye söyledi. Daha sonra hepimizi duvara yasladı. Ardından bizi yere yatırıp sırtımıza paspas sopası ile vurdu. Emniyette bununla ilgili ifade vermiştim. Kolluk tarafından bana teşhis işlemi de yaptırıldı; ancak fotoğraf üzerinde bana vuran şahsı teşhis edemedim. Canlı teşhis işlemi yapılması durumunda beni darp eden şahsı teşhis edebilirim. Beni darp eden özel hareket polislerinden ve sivil polislerden şikayetçiyim.”

‘ARAÇTAN İNER İNMEZ DÖVMEYE BAŞLADILAR’

Mehmet Salih Tekin: “Evimize giren özel harekat polisleri yüzeysel bir arama yaptılar. Daha sonra bize kimliklerimiz ile beraber Dereboyu camisi önüne gitmemizi söylediler. Özel harekat polisleri orada bizi duvara yaslayıp hakaret ettiler. 10 dakika geçtikten sonra panzer geldi. Benim ile beraber 10 kişiyi panzerin içine üst üste attılar. Bizi emniyette götürdüler. Panzerin içinde özel harekat ve sivil polisler vardı. Araçtan indiğimiz sırda bizi dövmeye başladılar. Emniyet binasının 3’üncü katına kadar bu şahıslar bizi dövmeye ve hakaret etmeye devam etti. 3’üncü katta TEM Büro Amirliği’ne gittik. Oraya gittikten sonra bizi yere yatırdılar. Özel harekat polisleri ve sivil polisler bizi darp etmeye başladılar. Orada bulunan 35-40 yaşlarında sivil bir polis hortum ile bize vurdu. Bizi darp etti. Beni darp eden özel harekat ve sivil polislerden şikayetçiyim.”

‘BENİ BAYILTIP BALKONDAN ATTILAR’

Cevdet Girgin: “06.08.2017 günü saat 01.00 ile 09.00 arasında arama kararına binaen geldiklerini sonradan öğrendiğimiz Hakkari Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Harekat Şubesi polis memurları, arama kararının hiçbir hukuksal boyutuna uymadan, arama kararını göstermeden kapımızı, penceremizi kırarak evimize girdiler. Burada ağza alınmasından bile haya edeceğimiz küfür ve hakaretler savurarak, kapıyı açmamamıza dahi izin vermeyerek içeri girdiler. Eve girer girmez ailemin yanında hakaret ile birlikte ve sinkaflı küfürler ederek, beni darp etmeye başladılar. Yüzlerini görsem teşhis edebileceğim polis memurları kapıyı çaldılar açar açmaz beni darp başlayıp, küfür ve hakaret etmeye başladılar. 80 yaşındaki annem kendilerini engellemeye çalıştığı zaman annemi de darp ettiler. Bu işkence 2 saat sürdü. Beni bayıltıp balkondan attılar. Öldüğümü sanarak, eşime küfürler savurarak evden ayrıldılar. Darbı aşan işkence boyutuna varan, insan onurunu sarsan bu muamelenin izlerini belgeleyip dilekçe ekinde sunmaktayım. İşkence neticesinde vücudumda oluşan yaralar iz ve emareler Şemdinli Devlet Hastanesi tabibince gözardı edilmiş rapora yansıtılmamıştır. Savcılığınızdan işkenceyi yapan polisler ile yüzleştirme yapılıp teşhis etme adına gereğinin yapılmasını arz ediyoruz.”

EN SON EKLENENLER