İzmir’de nöbet yürüyüşle başladı

 HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti, son durağı olan İzmir’de yürüyüşle start aldı. Sadece partililerin yürümesine izin veren polis, nöbet yerini de daraltarak bariyerlerle çevirdi. Nöbet yerinde ses sitemine, gölgeliğe ve elektriğe izin çıkmadı. HDP, İzmirlileri nöbete davet etti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Diyarbakır’da startını verdiği, İstanbul ve Van ile devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti, son durağı olan İzmir’de yürüyüşle başladı. Bir hafta sürecek nöbete katılacak HDP milletvekilleri, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden nöbetin tutulacağı Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü.

Yürüyüş öncesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kısa bir açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, yola çıkarken tümüyle sivil ve demokratik siyaseti esas aldıklarını söyledi.

HDP’DEN İZMİR’E ÇAĞRI

20 Temmuz’da 9 maddelik bir deklarasyonla yola çıktıklarını ve 25 Temmuz’da Diyarbakır’da Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin startını verdiklerini hatırlatan Yıldırım, “İzmir’de olduğumuz için mutluyuz. İzmir Türkiye’dir, Türkiye İzmir’dir. İzmir hiçbir zaman genel başkanları, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarını tutuklayan bir politikaya destek vermedi; kimseye belli bir yaşam tarzı dayatmadı. Kar hırsıyla ekolojik yaşamı talan edenlere destek vermediniz. Bu sebeple hepinizden bir hafta boyunca ziyaretlere açık olan nöbetimize destek vermenizi istiyoruz. Hem haklıyız hem güçlüyüz. Mutlaka kazanacağız” dedi.

‘HAK, HUKUK, ADALET’

Daha sonra polis ablukası altında yapılan yürüyüşte sık sık “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. HDP’li vekillerin, parti meclis üyelerinin ve il yöneticilerinin dışında halkın alınmadığı yürüyüş, polis engellemelerine rağmen nöbetin tutulacağı Gündoğdu Meydanı’na kadar sürdü.

POLİS NÖBET ALANINI DARALTTI

Diyarbakır Ekin Ceren Parkı, İstanbul Yoğurtçu Parkı ve Van Musa Anter Barış Parkı’nda olduğu gibi Gündoğdu Meydanı’da polis kuşatmasına alındı. Nöbetin tutulacak alan, dar tutularak, polis bariyerleriyle çevrilmesi dikkat çekti.

SES SİTEMİNE, GÖLGEYE, ELEKTRİĞE İZİN YOK

Nöbet tutacak partililer için getirilen battaniye, yastık, halı ve pankart nöbet alanına alınmadan önce tek tek aranıyor. HDP’liler, polisin ses sistemine, gölgelik alana ve elektriğe izin vermediğini söyledi.

ANNELER ALINMADI

İzmir Barış Anneleri Meclisi üyeleri nöbet yerine gitmek istedi, ancak polis engeline takıldı. Nöbete alınmayan anneler, polisin tutumuna tepki gösterdi.

EN SON EKLENENLER