Uzunderelilerden JES’e karşı dava

 Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi’nde kurulması planlanan JES için İzmir Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararına karşı dava açıldı.

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi’nin ortasına yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı verilen tepki üzerine İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılmasını kararlaştırdı. Ancak başlatılan süreçte İzmir Valiliği yeniden “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Bunun üzerine bir araya gelen mahalle sakinleri, İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması” talebiyle dava açtı.

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi’nin ortasına Jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyusu açılması yönünde proje hazırlandığı ortaya çıktı. Adem Petrol, Termal, İnşaat, Turizm, Maden, Enerji İthalat İhracat ve Sanayi A.Ş. tarafından İzmir Valiliği’ne sunulan proje kapsamında Valilik Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu gerekli görmedi. Mahallenin orta yerinde bulunan 11 bin 305 ada 1 parsel için hazırlanan proje dosyası kapsamında 14 sondaj kuyusunun açılması planlanırken, ilk etapta 2 adet sondaj kuyusu açılması için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin çıktı.

Şirketin ilk etapta açmayı planladığı S1 ve S2 kuyuları mahallenin son evine 60 metre uzaklıkta iken çocuk oyun alanına ise 35 metre uzaklıkta. Yine projenin tamamlanması durumunda 2 ana santralin yapılacağı nokta ve 6 kuyu ise mahallenin zeytinlik alanlarının içerisinde kurulacak ve 2 kuyunun açılması için de mahallenin içerisinde yer alan 2 ev yıkılacak.

EN SON EKLENENLER