İran ve Türkiye arasında ‘Kürt karşıtı’ buluşma

 Türkiye’de bulunan İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri’nin yaptığı görüşmelerde, Rojava’ya yönelik saldırılar ve Federe Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak olan referandum gündeme geldi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın konuğu olarak 3 günlük ziyaret için Ankara’ya geldi. Edinilen bilgilere göre, Bagheri ve beraberindeki heyetle yapılan görüşmelerde Federe Kürdistan Bölgesi yönetiminin Eylül ayında yapacağı referandum ve Rojava’ya yönelik olası saldırılar ele alındı. Kimi kaynaklar, İran ve Türkiye genelkurmay başkanları arasında yapılan görüşmelerde Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki “bağımsızlık referandumuna” karşı iki ülkenin genelkurmay düzeyinde mutabakata vardıklarını ileri sürdü.

Türkiye ve İran daha önce verdikleri diplomatik mesajlarda bu referanduma karşı olduklarını açıklamışlardı.

ROJAVA’YA SALDIRI MASADAKİ EN ÖNEMLİ GÜNDEM

Öte yandan görüşmenin önemli konularından birini de, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik yapmayı amaçladığı saldırılar oluşturdu. Türkiye bu yönlü askeri hazırlıklarını ve yapmak istediği saldırının gerekçelerini paylaşırken, İran tarafının da Kürtlere karşı bir saldırıya karşı olmadığı, ancak Suriye’deki dengelerden dolayı meseleye soğuk baktığı öğrenildi. İran’ın Türkiye’yi daha çok Suriye yönetimi ile uzlaşmaya çektiği ve Türkiye’nin silahlı unsurlara verdiği destekten vazgeçmesini istediği öğrenildi.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEK

Özellikle İran’ın Rojava’ya yönelik saldırı konusunda ikna edilebilmesi için diplomatik teamüllerde pek rastlanmayan bir şekilde İran Genelkurmay Başkanı Bagheri, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ardından Milli Savunma Bakanı ile de görüşecek.

Edilen bilgilere göre, görüşmelerde Katar krizi, İran ile ABD arasında son dönemlerde yeniden alevlenen “nükleer gerginlik” gibi konularda ele alındı.

TELAFER OPERASYONU

Suriye’de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması için Tahran’da yapılan son görüşmelerin ardından Astana görüşmelerinin devamı da görüşmelerde ele alındı. Yine görüşmede özellikle İran destekli Haşdi Şabi öncülüğünde yürütülen Telafer operasyonu da gündeme geldi ve Türkiye kimi gruplar üzerinden operasyona katılma teklifinde bulundu.

EN SON EKLENENLER