Şapatanlılar işkenceyi anlattı

Resmi devlet kurumlarının ‘İşkence yok’ dediği Şapatan’daki köylüler, yaşadıkları işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulunarak, sorumluların cezalandırılmasını istedi

Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesi Şapatan (Altınsu) köyünde operasyona çıkan özel harekat polislerinin şiddetine maruz kalan 38 köylü, yaşadıkları işkenceyi anlattı. Köylüler, işkence yapan polisler ve Şemdinli Devlet Hastanesi’nde çalışan doktor Elif Ç. hakkında da suç duyurusunda bulundu.

‘Hortumla sırtımıza vurdular’

Köylülerden Serkan Tekin: “Bizleri bu aracın içine üst üste yığarak Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne getirdiler. Bizi panzerden indiren 4 sivil polis bizi darp etti. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün 3’üncü katına çıkarıncaya kadar darp işlemi devam etti. Ayrıca hakaretlere de maruz kaldım. 3’üncü katta TEM Büro Amirliği’nin koridorunda bulunduğumuz esnada özel harekat polisleri ve sivil polisler tarafından darp edilip, hakaretlere maruz bırakıldık. Bizi döven polislerden biri 35-40 yaşları arasında hafif kilolu kır saçlı ve sakalı biriydi. Bahsettiğim bu şahıs benimle birlikte bulunan 20 kişiye hortumla vurdu. Bizim gruptakilere bahsettiğim polis hortumla vurdu.

On kişiyi panzere sıkıştırdılar

Şapatan’lı Neçir Şengül: “Kapıyı açtıktan sonra özel harekat polisleri tarafından darp edildim ve hakarete uğradım. İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde indiğimiz sırada da özel harekat polisleri tarafından tekrardan darp edildim. Daha sonra sivil polisler ve özel harekat polisleri biz dövmeye devam ettiler. İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne girdikten sonra bizi 3’üncü kata çıkardılar. 3’üncü kata gittiğimizde odada 35-40 yaşlarında kır saçlı sakalı sivil bir polis vardı. Benim ile beraber 10 kişi daha bahsettiğim odaya girdi. 35-40 yaşlarında olan sivil polis bize hitaben ‘Daha dayak yemediniz dayak yeni başlıyor’ diye söyledi. Ardından bizi yere yatırıp sırtımıza paspas sopası ile vurdu. Canlı teşhis işlemi yapılması durumunda beni darp eden şahsı teşhis edebilirim’’ açıklamasında bulundu.

Mehmet Salih Tekin ise: “Benim ile beraber 10 kişiyi panzerin içine üst üste attılar. Araçtan indiğimiz sırada bizi dövmeye başladılar. Emniyet binasının 3’üncü katına kadar bu şahıslar bizi dövmeye ve hakaret etmeye devam etti. 3’üncü katta TEM Büro Amirliği’ne gittik. Oraya gittikten sonra bizi yere yatırdılar. Özel harekat polisleri ve sivil polisler bizi darp etmeye başladılar. Orada bulunan 35-40 yaşlarında sivil bir polis hortum ile bize vurdu’’ dedi.

Balkondan attılar

Bir diğer mağdur Cevdet Girgin de: “Polisler arama kararını göstermeden kapımızı, penceremizi kırarak evimize girdiler. Burada ağza alınmasından bile haya edeceğimiz küfür ve hakaretler savurarak, kapıyı açmamıza dahi izin vermeyerek içeri girdiler. Eve girer girmez ailemin yanında hakaret ile birlikte ve sinkaflı küfürler ederek, beni darp etmeye başladılar. 80 yaşındaki annem kendilerini engellemeye çalıştığı zaman annemi de darp ettiler. Bu işkence 2 saat sürdü. Beni bayıltıp balkondan attılar. Öldüğümü sanarak, eşime küfürler savurarak evden ayrıldılar’’ şeklinde konuştu.

COLEMÊRG/dihaber

EN SON EKLENENLER