Alevi kadın milletvekillerinin başarısı gurur kaynağımız

Aleviler de diğer göçmenler gibi 1960’li yillarda göçmen isçi olarak Almanya’ya geldiler. Uzun tarihsel dışlanma deneyiminden dolayı, Aleviler Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da kamusal alanda Alevi olarak tanınmaktan, bilinmekten uzun yıllar çekindiler.

Alevilerin Alevi olarak örgütlenmeleri ilk olarak 80’li yılların sonunda oldu.1989 yılında Hamburg’da gerçekleşen, Alevi Kültür Haftası ile Aleviler bugünkü başarının tohumlarını ekmiş oldu.
Bugün çok sayıda eyalette Alevilere yönelik özel Alevilik dersleri veriliyor. Aleviler Alman İslam Konferansiıda temsil ediliyor. İyi entegre olmuş bir göçmen grubu olarak, Alman toplumunun doğrudan bir parçası olarak görülmekdedir.

Almanya’da yaklaşık 1 milyon Alevi yaşıyor ve bunların yüzde 60’ı Alman vatandaşı. Birçok Alman siyasetçi Alevileri, Almanya’ya başarıyla uyum sağlamış göçmen grupları arasında gösteriyor.
Almanya’da, büyük şehirlerde Alevi temsilcilikleri, cemevleri var. Okullarda Alevilik dersleri veriliyor. Almanya da ilk inanç kurumu olarak kabul edilen Alevilerdir. Bu Alevilerin büyük başarısıdır.

Geçtiğimiz günlerde Almanya’da yapılan seçimlerde altı Alevi kadın milletvekili Federal Meclis’e girmeyi başardı.

Elvan Korkmaz (SPD)Sevim Dagdelen (Sol Parti)Gökay Akbulut (Sol Parti)Ekin Deligöz (Yesiller)Helin Evrim Sommer(Sol Parti)Gülistan Yüksel (SPD)
Ekilen tohumların yeşerdiğini görmek Avrupa Almanya ve Türkiye’deki Alevileri onurlandırmış, gururlandırmıştır.
Bize de bu gururu meclise girerek taçlandıran sevgili Alevi kadınları yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Alevi kadınların toplumun her alanında en önde durarak arkadan gelen genç kadınlara örnek olmasını diliyoruz. Unutmayalım ki özgür kadınlar özgür toplumları oluşturur.

EN SON EKLENENLER