Kanal İstanbul, ekosistemi yok edecek

Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere Baraj Gölü ve Durusu Baraj Gölü’nün bulunduğu hattın, hazır bir kanal güzergahı oluşturduğunu ve bu hattın en az kazı, taşıma ve dolgu gerektirecek hat olduğu ifade ediliyor. Yok edilecek olan su havzaları sonrası, Istranca dağları ile İğneada longozlarını besleyen sular, çalınarak bölgeye getirilecek

Kanal İstanbul, İstanbul’un en önemli su havzaları üzerine inşa ediliyor. Projede, Küçükçekmece Gölü’nün tamamen kanal içine alınıp deniz suyu ile dolacağı, Sazlıdere Baraj Gölü ve Durusu Baraj Gölü de kanal güzergahı olarak seçildiğinden, bu göllerin Kanal İstanbul’a kurban edileceği anlaşılıyor. Şahintepe, Güvercintepe ve Altınşehir’de hazine malı olan 44 bin 442 dönüm tarım arazisi, inşaat rantına kurban edilecek. İstanbul Belediyesi’nin rant şirketi olan KİPTAŞ, büyük bir proje ile Bahçeşehir’de Kanal İstanbul’a en yakın noktada proje üretimine başladığını, gazetelere ilanlar vererek duyurdu. TOKİ, Kayaşehir’de 65 bin konut inşaatı için kolları sıvadı. 2-3 aydır bölgeyi mesken tutan inşaat şirketleri, milyarlarca dolar kazandıracağı hesaplanan planlarını yapmaya başladılar bile.

Helikopterden keşif!

Başbakan’ın helikopterle 3. Havaalanı bölgesini keşfi sırasında, söz konusu proje yerinin keşfedildiği ifade ediliyor. Planlanan Kayaşehir merkezli 1.5 milyonluk yeni şehir ile Mıknatıskent, bio şehir gibi projeler, sembol olarak gündeme geldi. Yeni kent projesi, metro ve hızlı tren projeleri ile desteklenmekte. Yaşanan bu gelişmeler sonrası Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy’de bulunan tüm plan ve projeler, ilgili belediyeler ve kurumlar tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Proje kapsamında kanal genişliğinin gemi büyüklüğüne göre 600 metreyi bulabileceği ve derinliği 25 metre olurken, kanalın uzunluğu 35-40 KM olarak hesaplandı.

Bölge ekosistemi yok ediliyor

Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere Baraj Gölü ve Durusu Baraj Gölü’nün bulunduğu hattın, hazır bir kanal güzergahı oluşturduğunu ve bu hattın en az kazı, taşıma ve dolgu gerektirecek hat olduğu ifade ediliyor. Altınşehir’in içinden geçirilmesi düşünelen kanalın doğusunda Güvecintepe, Ziya Gökalp, Kayaşehir ve Başakşehir ile sanayi bölgesi yer alacak. Batısında ise Şahintepe, Tahtakale (Ispartakule) ve Bahçeşehir’in mahalleleri kalacak. İstanbul’un hızla yok edilen su havzaları yerine boru hatları ile su taşınırken, rant uğruna suların alındığı bölgelerdeki ekosistemlere de ciddi zararlar verilmekte. Kanal istanbul’la birlikte suları yok edilecek bölgede, rantsal yapıllarla birlikte milyonları bulan bir insan nüfusunun oluşması sonrası, bu bölgenin sularını nereden taşıyacaklarına verilecek tek cevap; yok edilme adımları büyüyen Istranca dağları ile İğneada longozlarını besleyen suların, çalınarak bölgeye getirilmesidir. Bundan 5-6 yıl önce İğneada longozlarını besleyen bazı sular, devasa büyüklükteki borularla İstanbul’a getirilmişti. Şimdi bu sular, rantsal bölgenin kullanımına verilecek. Deniz ekosistemine verilecek zararlar ise, projede ele alınmış bile değil.

Arazi fiyatlarında rantsal patlama!

2011 yılında Kanal İstanbul rant projesinin açıklanmasıyla, özellikle Silivri ve Çatalca bölgelerinde arazilerin dönüm fiyatları, 20 bin liradan 1 milyon liraya kadar yükseldi. Projenin son halinin açığa çıkmasıyla birlikte, arazi dönüm fiyatları 4 milyon liraya kadar ulaştı. 3. Köprü ve 3. Havalimanı rant projelerinden önce, değeri oldukça düşük olan bazı bölgelerdeki arsa metrekare fiyatları ise, projenin açıklanmasından bu yana yüzde 114 artış gösterirken, kiralar ise yüzde 125 arttı. Fiyat artışlarının görüldüğü ilçeler arasında Arnavutköy, Kayaşehir, Sultangazi ve Silivri ön plana çıkıyor. Silivri’de Kanal İstanbul Projesi öncesi 900 liradan satılan metrekareler, proje ile birlikte 2 bin 600 liraya satılmaya başlandı. Yine Büyükçekmece’de de proje öncesi 650 lira gibi düşük oranda olan metrekare fiyatları proje ile birlikte, büyük bir artış göstererek 3 bin 200 liraya kadar çıktı.

EN SON EKLENENLER