Dev Maden Sen: Kaçak meselesi hikaye…

Şırnak’ta 8 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden ocağında incelemelerde bulunan Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, ‘Yapılan açık işletmecilik de yanlış yapılmış. Kaçak meselesi hikaye’ dedi

Şırnak kent girişine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan 1 No’lu Maden Ocağı’nda, 17 Ekim günü meydana gelen göçükte 8 işçi yaşamını yitirdi. Olayın ardından çalışmaların durdurulduğu madende incelemelerde bulunan Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) Genel Başkanı Tayfun Görgün, izlenimlerini aktardı. Alanda bulunan ocakların daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından işletildiğini hatırlatan Görgün, 1998’den sonra ocakların hiçbir denetime tabi tutulmadan gelişigüzel bir şekilde yandaş işletmelere peşkeş çekildiğini belirtti. Görgün, ocakların işi bilmeyen şahıslar tarafından işletildiğini belirterek, “Şirketler düzenli bir madencilik yapmak yerine, burada köylüleri yaklaşık 15 saate yakın çalıştıran işçi yaratıyorlar. Hiçbir denetim olmadığı için yeterli deneyimi olmayan bu insanlar, canlarını hiçe sayan bir madencilik yapıyorlar. Dolayısıyla, burada çokça sigortasız işçi de var. Ailesine bakmak için ölüm riskini göze alan bu işçiler, bu üretimi yapıyor” dedi.

‘Kader değil iş cinayeti’

Ocakta yaptıkları incelemeye değinen Görgün, yapılan çalışmaların madencilik ilkeleriyle uyuşmadığını dile getirdi. Görgün, ocakta yaşananların bir “kader” olmadığını, aksine bir iş cinayeti olduğunu vurgulayarak, “Bu ocakta belli bir metreden sonra açık işletmecilik yapılamaz. Kapalı bir şekilde, yani galeri şeklinde bir çalışma yapılmalıdır. Bu ocakta bu kural ihlal edilmiştir. Yapılan açık işletmecilik de yanlış yapılmış. Madenin üzerindeki örtü alındıktan sonra, teraslama dediğimiz yani merdiven şeklinde yapılması gerekir ki, toprak kayması olmasın. Ama bu yapılmadığı için her an bir kaya parçası düşebilir. 2 gün önce de o alanda kaya parçaları düşmüş. Dolayısıyla, orası tehlikeli bir yer” diye konuştu. Görgün, yaşanan katliamın sebeplerinden birinin, ocakların özelleştirilmesi olduğunun altını çizerek, her yerde bulunmayan zenginliğin Kürt kentlerinde bulunduğunu fakat bu zenginliğin bir facia ve belaya dönüştüğünü belirtti. Kürdistan’daki yurttaşların kaderleriyle baş başa bırakıldıklarını dile getiren Görgün, “Çevreyi ve insanı dikkat almayan bir madencilik yapılmış. Buradaki madencilik aşırı kâr amacıyla yapılmış” şeklinde konuştu.

Göçüğün meydana geldiği yerin açık bir alan olduğunu ve açık ocakların teraslama şeklinde yapılması gerektiğini söyleyen Görgün, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Bu biraz maliyet gerektirir. Devletin de buna katkı sağlaması lazım. Şu anda burada gelinen noktada açık ocak madenciliği yapılamaz. Burada yer altı madenciliği yapılmalıdır. Buna da köklü yatırımlar gerektiriyor. Ama özel sektör bunu yapmıyor. Özel sektör bulduğu yerde madeni alan, adeta çalan bir madencilik yapıyor. Bu da hem kamunun hem de halkın malı olan madenin israf edilmesi anlamına geliyor.” Görgün, ocağın kaçak işletildiği iddiaları hakkında ise, “Ocağın kaçak olduğunu söylüyorlar. Kaçak olsa ne olacak olmazsa ne olacak. Çıkarılan kömürler buharlaşmıyor ya? Çıkarılan kömür piyasaya sürülüyor. Çıkarılan kömürlerin yoksul insanlara dağıtılan kömür olduğunu da biliyoruz. Bugün bile, birkaç kamyonla kömür çıkarttıldığını gördük. Ve kömür de piyasaya sürülecek. Yani kaçak meselesi hikaye” dedi.

EN SON EKLENENLER