Anne Koç: Derya’nın mücadelesini ben devraldım

Özyönetim süreçlerinde abluka altına alınan Şırnak Cizre ilçesindeki insan hakkı ihlallerine karşı Muğla’dan yola çıkarak Cizîr’e giden Derya Koç, Cizîr bodrumlarında katledilen yüzlerce kişiden biriydi. Özyönetim süreçlerinde özellikle mücadele eden kadınların hedef alınmasına, Sevê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın katledilmesine sesiz kalamayan Koç, bodrumlarda yaşananları anbean telefon bağlantısı ile tüm kamuoyuna aktarması ile hafızalara kazındı.

Anne Firuze Koç, yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesi ile kızının verdiği kadın mücadelesini anlattı ve ‘Derya’nın mücadelesini ben devraldım’ dedi.

Kadınlar kazanacak

Derya Koç’un sık sık ‘Sakine Cansız’ın mücadelesinden söz ettiğini’ söyleyen anne Koç, “15-16 yaşında evlendirilen kız çocuğu gördü mü zoruna giderdi. Hep engel olmak isterdi. Kadınların mücadele edip sistemin dayatmalarını kabul etmemesi gerektiğini anlatırdı. Derya mücadele ederken bile ben üzülmeyeyim diye sürekli arar ve ‘Korkmayın geçecek, biz kadınlar kazanacağız. Buraya kadının direnişini anlatmak için geldim’ derdi” diye konuştu.

‘Derya bize bunu öğretti’

Kızının mücadelesini kendisine bıraktığını aktaran anne Firuze Koç, “Kadınlar devlet eli ile katlediliyor. Bugün bir mücadele var ve kadınlar hep ön saflarda. Devlet kadınlara, ‘Evinde otur, sus ve çocuk yap’ diyor. Kadın dedin mi ev, çocuk değil, direniş akla gelmeli. Derya, bize bunu öğretti. Ben kanser hastasıyım. Yerlerde sürünsem bile Derya’nın bıraktığı mücadeleyi bırakmayacağım” dedi.

Öcalan’ın fikirlerini benimserdi

Baba Kemal Koç ise, kızının PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kadınlar üzerindeki değerlendirmelerini hep benimsediğini aktardı. Baba Koç, “Derya sürekli bana 25 Kasım’da Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden 3 kız kardeşin mücadelesini anlatırdı. ‘Eril zihniyete karşı sesiz kalmayacağım’ diyordu. Şimdi dışarıda binlerce Derya var” sözlerini ifade etti.

MUĞLA/MA

45

EN SON EKLENENLER