Demirtaş davası bir kumpas davasıdır

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davanın ilk duruşması yarın Sincan’da görülecek. Duruşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan avukat Aydın Erdoğan, davayı ‘bir kumpas davası’olarak niteledi

AKP hükümetinin demokratik güçleri tasfiye çerçevesinde HDP’ye yönelik başlattığı yargı darbesinin davaları görülüyor. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu davanın ilk duruşması yarın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 31 fezlekenin iddianameye girmesiyle açılan davada fezlekelerin tamamı Demirtaş’ın yaptığı konuşmalarla ilgiliyken, hazırlanan iddianame, Demirtaş’ın “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlaması üzerinden düzenlendi. Demirtaş’ın ilk tutuklama kararının gerekçesi olarak “ifadeye gelmemesi” gösterilmişti. Demirtaş, 4 Kasım 2016’da savcılıkta ifade verdi ancak ilk duruşma 398 gün sonra 7 Aralık günü görülecek.

Demirtaş katılmayacak

MA’da yer alan habere göre Mahkemenin 2 gün önce Demirtaş’ın avukatlarına yaptığı tebligatta Demirtaş’ın duruşmaya “güvenlik” gerekçesiyle getirilmeyeceği, SEGBİS yoluyla duruşmaya katılması istendi. Buna karşın Demirtaş’ın avukatları aracılığıyla SEGBİS yoluyla duruşmaya katılmayacağı, yüz yüze yargılanmak istediği belirtti. Öte yandan Demirtaş’ın davası Ankara Adliyesi’nden Sincan Cezaevi Kampüsü içerisinde bulunan bir duruşma salonuna alındığı belirtildi.

Siyasi kin ve husumet var

Yarın görülecek duruşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş’ın avukatlarından Aydın Erdoğan, davayı “siyasi kin ve husumet davası olarak niteledi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Demirtaş’ın bir örgüt yöneticisi olduğu doğrudur. Ancak bu örgüt HDP’dir. Demirtaş HDP’nin tüm kurul ve meclis grubunun eş başkanıdır. AKP, 2002 yılından bu yana ilk yenilgisini HDP karşısında aldı. Yaşanan yenilginin ardından seçim sandığında kazanamayan AKP yargı eliyle HDP’yi sindirmeye çalışmaktadır.Geçerli hiçbir neden olmamasına rağmen Demirtaş’ın duruşması Sincan’a taşındı. Duruşma salonları Ankara Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanlığı belirliyor. Bu siyasi bir davadır, Adalet Komisyonu üyeleri ve adliye çalışanları bu siyasi amaçlara alet olmamalıdır. Demirtaş’ın muhatabı Erdoğan’dır. Erdoğan da bu muhataplığı seçim meydanlarında göstermesi gerekir. Demirtaş’ı hapiste tutarak, siyaset yapmasını engellemek korkunun ve acizliğin ifadesidir. Demirtaş hakkında fezleke hazırlayan polis ve savcıların tamamına yakınının FETÖ’den tutuklu veya ihraç oldu. Bu dava bir kumpas davasıdır. Balyoz, Ergenekon davalarında yapılan bu kumpaslara hukuksuzluk diyorlar, ancak mesele Kürtler veya HDP olduğu zaman bir anda hukuka uygun oluyor. Bu kabul edilemez. Bu dava FETÖ’nün mirasıdır” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER