Marmara Üniversitesi’ndeki skandal anket Meclis gündeminde

Marmara Üniversitesi’nde öğrencilerin ders alış verişi yapmak amacıyla kullandıkları ortak bir Whatsapp grubuna gelen anket tepkiyle karşılandı. İlahiyat Fakültesi tarafından verilen ankette, hukuk öğrencilerinin cevaplaması için sorular yöneltiliyor.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden öğrencilere tepki çeken anket

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, tepki çeken anketi Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “iddialar doğru ise, İlahiyat Fakültesi tarafından verildiği iddia edilen bu anket ile üniversitelerde din, inanç, mezhep vb. konularda fişleme mi yapılmaktadır?” diye sordu.

Tanrıkulu’nun yanıt beklediği sorular şöyle:

Marmara Üniversitesi’nde hukuk öğrencilerinin ders alış verişi yapmak amacıyla kullandıkları ortak bir “Whatsapp Grubuna” anket geldiği, bu anketin tepkiyle karşılandığı, İlahiyat Fakültesi tarafından verilen ankette, hukuk öğrencilerinin cevaplaması için sorular yöneltildiği, yapılan ankette öğrencilerden mutlaka isim, soy isim ve üniversitede kaçıncı yıl olduğunun belirtilmesinin istenildiği, ankette öğrencilere, herhangi bir dine mensup olup olmadıkları, kişinin kendisini dindar biri olarak görüp görmediği gibi sorular sorulduğu, anketi gönderen öğrencinin anket görsellerini yolladıktan sonra özel olarak, “Özellikle Tanrı tanımaz, Şia, Alevi… Yani Türkiye’de çoğunlukta olmayan inanç sistemlerine sahip olan arkadaşlarımız yardımcı olurlarsa çok sevinirim” diye eklediğine dair haberler basına yansımıştır.

 Bu bağlamda;

 1.Marmara Üniversitesi’nde hukuk öğrencilerinin ders alış verişi yapmak amacıyla kullandıkları ortak bir “Whatsapp Grubuna” İlahiyat Fakültesi tarafından verilen bir anket gönderildiği, hukuk öğrencilerinin cevaplaması için sorular yöneltildiği, yapılan ankette öğrencilerden mutlaka isim, soy isim ve üniversitede kaçıncı yıl olduğunun belirtilmesinin istenildiği iddiası doğru mudur?

 2.Bahse konu ankette öğrencilere, herhangi bir dine mensup olup olmadıkları, kişinin kendisini dindar biri olarak görüp görmediği gibi sorular sorulduğu iddiası doğru mudur?

 3.Anketi gönderen öğrencinin anket görsellerini yolladıktan sonra özel olarak, “Özellikle Tanrı tanımaz, Şia, Alevi… Yani Türkiye’de çoğunlukta olmayan inanç sistemlerine sahip olan arkadaşlarımız yardımcı olurlarsa çok sevinirim” dediği iddiaları doğru mudur?

 4.Anılan tüm iddialar doğru ise, İlahiyat Fakültesi tarafından verildiği iddia edilen bu anket ile üniversitelerde din, inanç, mezhep vb. konularda fişleme mi yapılmaktadır?

 5.Yapılan anket çalışmalarında anketi dolduranların isim, soy isim belirtmesi istenmezken, bahse konu ankette, öğrencilerden mutlaka isim, soy isim ve üniversitede kaçıncı yıl olduğunun belirtilmesinin istenilmesi fişleme yapıldığı iddialarını doğrulamakta mıdır?

 6.Anketi gönderen öğrencinin anket görsellerini yolladıktan sonra özel olarak, “Özellikle Tanrı tanımaz, Şia, Alevi… Yani Türkiye’de çoğunlukta olmayan inanç sistemlerine sahip olan arkadaşlarımız yardımcı olurlarsa çok sevinirim” diye eklediği iddiaları doğru ise, anketi gönderen kişi ya da kişiler hakkında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

 7.Anket İlahiyat Fakültesi tarafından gönderilmişse, konu ile ilgili olarak Fakülte ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından konu ile ilgili kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

 

EN SON EKLENENLER