Erdoğan’ın isteğiyle yıkılıp yeniden yapılan İHL için mahkemeden ikinci karar

İstanbul Kadıköy, Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle yıkılıp imam hatip yapılan lisenin bitişiğindeki milyonlarca liralık arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmasına mahkeme ders niteliğinde bir karar verdi. Mimarlar Odası’nın davasını reddeden bir alt mahkemenin kararını bozan İdare Mahkemesi alanda okul alanının küçültüldüğüne vurgu yaparak bakanlığın alan hakkında plan yapmasının “hukuksuz” olduğuna dikkat çekti.

İtiraza rağmen yıkıldı

12 bin metrekarelik arazinin yarısında Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ahmet Sani Gezici Lisesi bulunuyordu. Erdoğan’ın talimatıyla okul velilerin itirazına karşın 2014’te yıkıldı. Araziye Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi yapıldı. Ahmet Sani Gezici Lisesi de Fikirtepe’ye taşındı. Yıkılarak imam hatip lisesine dönüştürülen Kadıköy’deki Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin bulunduğu arazinin imar planları 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. Arazi meslek ve teknik öğretim tesisi fonksiyonunun yanına ticaret+konut ve dini tesis eklenerek imara açılmıştı. Kadıköy Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası hukuk mücadelesi başlatmıştı. Belediyenin açtığı davada mahkeme “Halka değil özele hizmet edecek” vurgusu yapmıştı.

Ders gibi karar

Mimarlar Odası’nın açtığı dava da İstanbul 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine Mimarlar Odası “Komşu arazide kültür eseri olması nedeniyle ilgili kurumdan görüş alınmadan plan yapılamayacağını, sosyal ve teknik altyapı alanının azaltıldığını, kat adedi ve bina yüksekliğinin çevresiyle uyuşmadığını, bilirkişi raporunun dayanaksız olduğunu, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırı hareket edildiğini” belirterek istinaf yoluna başvurdu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi de ders niteliğinde bir karara imza attı. Mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planla okul alanının küçüldüğüne dikkat çekerek plan yapma yetkisinin İBB’de olduğunu anımsattı. Kararda kamu yerine özele hizmet edecek konut + ticaret fonksiyonunun planlandığı belirtilerek bakanlığın plan yapması “hukuksuz” bulundu. Mahkeme, bir alt mahkemenin “ret” kararını oy çokluğuyla 27 Aralık 2017 tarihinde bozdu.

EN SON EKLENENLER