Hataylı Nusayriler: Oyumuz barıştan yana

Hatay’da yaşayan Arap Alevileri yani Nusayriler, taşıdığı yenilikçi damar ve AKP’ye karşı yapılan muhalefetin yanı sıra kimlikleri ve inançları için çözüm öneren tek parti olması nedeniyle 24 Haziran’da desteklerinin HDP’den yana olacağını ifade etti.

Farklı inançtan ve mezhepten insanların bir arada yaşadığı kentler arasında yer alan Hatay diğer adıyla Antakya, sahip olduğu bu kozmopolit yapısı ile Ortadoğu’nun göbeğinde bir medeniyetler şehri. Yanı başındaki Suriye’den, son yıllarda dış müdahalelerle derinleşen iç savaş sonucu yaşanan yoğun göçün ilk durağı olan kentte, neredeyse her adımda Suriyeli mültecilerle karşılaşmak mümkün. Bir yandan süren savaşın gündemi belirlediği kentte, diğer yanda siyasi partilerin hummalı bir şekilde yürüttüğü seçim çalışmalarının havası var.
İBRE HDP’DEN YANA 
Son seçim sonuçlarına da yansıdığı gibi, CHP’li seçmenin yoğunlukta olduğu kentte bu seçimlerde ibre HDP’den yana. Nedeni ise, süren savaşın son bulması için AKP’nin iktidardan düşmesi, meclis çoğunluğunun muhalefette olması için HDP’nin mutlaka barajı geçmesi gerekliliği.
Öyle ki koyu CHP’liler bile, HDP’nin barajı geçmesi için desteklenmesi gerektiği görüşünde; “HDP baraj altında kalırsa, bizler de Türkiye demokrasisi de kaybeder.”
Kentte yaşayanlar arasında önemli bir nüfusa sahip olanların başında Arap Alevileri olarak bilinen Nusayriler geliyor.
Kent merkezinin yanı sıra çoğunlukla Defne, Arsuz ve Samandağ ilçelerinde yaşamlarını sürdüren Nusayriler, 24 Haziran’da sandık başına gitmeye iki haftadan az bir süre kala kentteki seçim atmosferini anlatıp, tercihlerinin rengini açıkladı.
‘HDP ÇÖZÜM ÖNERİYOR’
Arap Aleviler şimdiye kadar büyük oranda hep CHP’ye oy verdiklerini ifade eden Ali Subaşı, ancak son dönemlerde CHP’nin yeterli görülmemesi nedeniyle HDP’ye dönük bir yönelim olduğunu paylaştı. Subaşı, “HDP’ye yönelmenin nedeni HDP’nin yenilikçi olması ve AKP’ye karşı güçlü bir muhalefet yürütmesidir. AKP, Alevileri aşağılayan bir söylem geliştirdi. Bunun yanında da ‘AKP’nin şeriatı getirecek’ kaygısı var. Aleviler bunun için oy vermez AKP’ye. Arap Alevilerinin sorunu yine demokratikleşme sorunudur. HDP de ideolojik olarak çözüm öneren bir yerde duruyor. CHP’nin Alevi sorununa çözüm üreteceğine inanılmadığı için, Arap Alevileri bugün farklı bir arayış içerisindeler. Arap Alevileri, statükocu, tekçi ve asimilasyoncu politikadan beslenen partilere oy vermez” diye konuştu.
‘OYUMUZ BARIŞTAN YANA’
HDP’nin ezilen tüm halkları koruyan, kollayan ve birleştiren tek parti olduğunu vurgulayan Sevcan Rencüzoğulları da, bir Nusayri olarak haklara sahip çıkması ve kendilerinden milletvekili adayı göstermesi nedeniyle HDP’ye oy vereceğini ifade etti.
Rencüzoğulları, “Tek adamlığa karşı olduğumuz için AKP’ye oy yok. Bizim milli ve manevi duygularımızı yok etmeye çalıştığı için AKP’ye oy yok. Suçsuz günahsız nice insanları hapse arttığı ve halkın dini hassasiyetlerini kullandığı için yok. Binlerce sebep var AKP’ye oy vermemek için. Bizler insanca ve barışçıl bir dünya istiyoruz. Bunun için barıştan yana olanlara oy vereceğiz” ifadelerini kullandı.
‘AKP YOL AÇTIĞI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ VAAT EDİLİYOR’
Özlem Mansuroğlu ise, seçmenlere 16 yıldır kendi iktidarının yarattığı sorunları çözmeyi vaat eden AKP ve Erdoğan’ın, Türkiye halklarının toplumsal sorunlarına, işsizlik, yoksulluk gibi sorunlara yönelik çözüm önerisinin olmadığını kaydetti
“Ülkemizi bir diktatöre emanet etmeyeceğiz” diyen Mansuoğlu, devamında “Haziran isyanından bugüne eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış talep eden milyonların iradesiyle genişleyen bir kitle var. Bu kitle sokakta da sandıkta da nasıl bir ülkede yaşamak istediğini yüksek sesle dile getirecek. Bizler, eşit, özgür, laik ve barış içinde yaşayacağımız bir ülke için tek adam diktatörlüğünü birlikte omuz omuza durdurabiliriz” diye belirtti.
MA

EN SON EKLENENLER