‘Bağdadi konusunda Türkiye’nin açıklaması gereken şeyler var!’

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski DAİŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, DAİŞ çetelerinin lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonu Washington Post’a değerlendirdi.

NEDEN IRAK VE DOĞU SURİYE DEĞİL DE, İDLİB?

Çete liderinin QSD’nin de katılımıyla ölü ele geçirilmesinin önemine vurgu yapan McGurk, Bağdadi’nin Türkiye sınırından sadece birkaç kilometre uzakta öldürülmüş olmasına dikkat çekti. “Türkiye’nin açıklaması gereken şeyler var” diyen McGurk, Bağdadi’nin DAİŞ’in belli bir tabanının olduğu Irak’ın batısı veya Suriye’nin doğu kırsalında değil de İdlib’de bulunmasına işaret etti.

TÜRKİYE’YE GÜVENMEDİĞİNİN İŞARETİ

Bağdadi’nin öldürüldüğü köyün uzun bir süreden bu yana Türkiye’nin gözlem noktalarıyla ‘koruduğu’ alanlar içerisinde olduğunu hatırlatan Brett McGurk, operasyonun İncirlik’ten başlatılmamasının da anlamlı olduğunu belirtti. McGurk, bunun ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye’ye güvenmediğinin işareti olduğunu kaydetti. 

KARŞILIKLI ÇIKAR İLİŞKİLERİNİN OLDUĞU BİR ALAN

İdlib’in dünyanın en ‘büyük terörist cenneti’ olduğuna vurgu yapan Brett McGurk, burada bulunan 40 bin farklı çetenin çoğunun Türkiye’den geçtiğini hatırlattı. Bölgede El Kaide’nin Suriye’deki bağlantılarının ağırlığına dikkat çeken McGurk, burada aynı zamanda ciddi bir sınır ticareti ile Türkiye’nin desteklediği çeteler arasındaki karşılıklı çıkar ilişkisi olduğunun altını çizdi.

“TÜRKİYE YERİNE QSD İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILDI”

McGurk, dünyanın en fazla aranan teröristi olan Bağdadi’nin böylesi bir yerde rahatlıkla tutunabildiği gerçeğini sorguladığı yazısında, istihbarat konusunda Türkiye’ye güvenilmediğini ifade etti. McGurk, bundan dolayı gerekli istihbarat için QSD’nin yardımının istendiğini hatırlattı.

NE OBAMA NE TRUMP KİRLİ İLİŞKİLERDEN DOLAYI ANKARA’YA GÜVENMEDİ

Türkiye’ye karşı güvensizliğin önceki yıllarda net olarak görüldüğünü kaydeden Brett McGurk, DAİŞ çeteleriyle mücadele edecek bir güç arayışı sırasında ne Barack Obama ne de sonrasındaki Donald Trump yönetiminin Ankara’ya güvenmediğini yazdı. McGurk, bunda Türkiye destekli çetelerin çoğunun radikal İslamcılarla iç içe olmasının etkili olduğunu ifade etti.

McGurk ayrıca, Türkiye’nin açıkça radikal İslamcı olan çeteleriyle birlikte QSD’ye saldırılmasına izin verilmesinin ise stratejik bakımdan bir tür geri adım olduğuna vurgu yaptı.

EN SON EKLENENLER