İsviçre’de vekillerden kayyum tepkisi

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösteren İsviçre Federal Parlamentosu vekilleri,  Türk Büyükelçi’ne gönderdikleri ortak mektupla “İnsan haklarını baltalayan bu uygulamalara derhal son verin” çağrısında bulundu.

Federal Parlamento Milletvekilleri İsviçre Büyükelçisi İlhan Saygılı’ya gönderdikleri ortak mektupla HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösterdi. Vekiller 15 Mayıs’ta Siirt, Iğdır, Baykan, Kurtalan ve Altınova belediyelerine kayyum atandığını hatırlatarak, “Avrupa Birliği’nin de belirttiği gibi, demokratik olarak seçilmiş HDP’li belediye başkanının görevden alınması ve tutuklanması konusundaki derin endişemizi paylaşıyoruz” dedi.  “İfade özgürlüğü ve seçmenlere saygı, istikrarlı ve çoğulcu bir demokrasinin anahtarıdır ve koşulsuz olarak yerine getirilmelidir” denilen açıklamada, Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere atıfta bulunuldu.

Yükümlülüklerini yerine getir

Türkiye ve İsviçre arasıdaki ilişkilere dikkat çekilen ve yükümlülüklere işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1992’den bu yana Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) devletleri ile yaptığınız ticari anlaşmalar ilişkileri dahada geliştirdi.  2018 yılında bu anlaşma güncellenmiş, insan haklarının korunmasıyla ilgili açık hükümlerle desteklenmiştir. Hakkında ciddi şüpheler nedeniyle, Türkiye’nin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uyması henüz gerçekleşmemiştir. Taraflarca onaylanmış bu anlaşma doğrultusunda inanıyoruz ki Türkiye üzerine düşeni yapmalı ve demokratik yollarla seçilmiş belediye başkanlarının görevlerine dönmelerini sağlamalıdır.” Vekiller, görevden alınan ya da tutuklanan belediye başkanlarına kayyum atanması kararının  gözden geçirilmesini isteyerek, “İnsan haklarını baltalayan bu uygulamalara derhal son verilmelidir” çağrısında bulundu.

İmza atan vekiller

Mektuba imza atan vekiller şunlar: “Federal Parlamento Sosyal Demokrat (SP) Milletvekili Fabian Molina, Claudia Friedl, Liberal Grup (FDP) Milletvekili Laurent Wehrli ve Anna Giacometti, Yeşiller Grubu Milletvekili Nicolas Walder, Sibel Arslan, Sosyal Parti Merkez Grubu’ndan Nik Gugger. 

 ZÜRİH

EN SON EKLENENLER