Bayram alışverişi sönük geçiyor

Ekonomik kriz, İstanbul’da bayram alışverişi yapmak isteyenleri zorluyor. Kurban Bayramı’nda alışverişe çıkanlar, fiyatların pahalılığından şikayetçi.

Kürt pazarı olarak bilinen İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kadınlar Pazarı, Kürdistan’da bulunan bütün ürünlerin satıldığı yer. Peynirden yağa, şifalı otlardan Kürt yemeklerine kadar satılan pazarda bayram telaşı son bir haftadır sürüyor. Buna rağmen hem esnaf hem de halk ekonomik krizin etkilerini yaşıyor. Diğer süreçlere göre daha az kalabalık gözlemlenen pazarda, alışveriş yapmak isteyenlerin sayısı az, esnaf da endişeli. Kadınlar Pazarı’nda esnaf ve alışveriş yapanlarla konuştuk.

Kurbanlık hayvan satın alamayanlar bayramda ailesine ikram edecekleri etleri de pazardan alabiliyor. 17 yıllık Siirtli esnaf, “Bu bayram diğerlerinden daha zor geçiyor. Korona en çok bu pazarı vurdu” dedi. 20 yıldır her bayramda şeker sattığını ifade eden Bekir Ala ise “Salgın nedeniyle vatandaşlar çok tedirgin. Biz de öyleyiz. Bütün işlerimiz durgun. Ben yıllardır bayramda şeker satıyorum. Eskiden tonlarca şeker satardık ama şimdi bu çok azaldı. İnsanlar şeker de almıyor. Alanlar da olur da birileri evlerine gelirse mahcup olmamak için yarım kilo bayram şekeri alıyor. Sabahtan beri sadece 10 kilo şeker sattım. Böyle bayram mı olur?” şeklinde anlattı.

ALIŞVERİŞ YAPMAKTAN ÇEKİNİYORLAR

Kadınlar Pazarı’nda süt ürünleri satan başka bir esnaf, ekonomik krizden ötürü işlerinin kapanma derecesine geldiğini söyledi. 40 yıldır koçerlerden aldıkları peynirleri pazarda sattıklarını aktaran esnaf, “İş yerimizde ne bir kıpırdama ne de gelen giden var. Türkiye’nin durumu ortada. Ekonomik olarak zayıfladık, vatandaş alıveriş yapmaktan çekiniyor. Geçtiğimiz yıllarda bu pazarda müşteriye yetişemiyoruz diye köyden yeğenleri çağırırdık yardıma gelsinler diye, şimdi oğluma bile eve git diyorum. Gelenler çok az çünkü” diye konuştu.

SÖZDE KALAN BAYRAM ALIŞVERİŞİ

Zaten var olan ekonomik krize bir de korona eklenince sıkıntılarının katlandığını ifade eden restoran sahibi ise şunları söyledi: “Türkiye hayvancılık da geriledi. İthal et bizim büryanımızın tadını da değiştirdi. Burada yaşayan özellikle Bitlisli ve Siirtli aileler eskiden her bayram büryan yemeğe gelirdi. Bu bir gelenek olmuştu ailelerde. Her arife günü ya da bayramın ilk günü yer olmazdı. Bu bayram öyle bir beklentimiz yok. Biliyorum gelmeyecekler. Nasıl gelsinler? İnsanlarda para yok. Konuşmaya da korkuyoruz.”

İki kızıyla bayram alışverişine çıkan Ayşe Eren, elindeki poşeti göstererek, “Yarım kilo şeker aldım. O da kendimiz için. Maaşlarımızı bile alamadık, bayram alışverişi sözde bir alışveriş” dedi.

 

 

EN SON EKLENENLER