Malmö’de Kur’an’ın yakılmasından sonra olaylı gösteriler

Danimarkalı ırkçı ve aşırı sağcı parti Stram Kurs’un (Sıkı Yön) lideri Rasmus Paludan’ın kendisi gibi ırkçı İsveçli sokak sanatçısı Dan Park ile birlikte cuma günü İsveç’in güneyindeki Malmö kentinde Kur’an-ı Kerim’i yakmak için gösteri yapma girişimi kenti karıştırdı.

Paludan, hafta içinde Malmö polisine başvuruda bulunarak göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Rosengård semtinde bir caminin önünde gösteri yapmak için izin istemişti.

Daha önce Danimarka, Norveç, Finlandiya’da Kur’an yakarak provokasyonlar gerçekleştiren Paludan, göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Rosengård semtinde cuma namazı sırasında cami yakınında g,sterä yapmak için polise başvurdu.

Ancak İsveç polisi, Paludan’a caminin yakınında gösteri yapmasına izin vermedi. Onun yerine zenginlerin yaşadığı bir semt olan Fridhemstorget’te gösteri yapması için izin verdi. Paluden, polise yaptığı başvuruda Rosengård’da bir cami önünde İslam’ın İskandinav ülkeleri için oluşturduğu “tehdidi” anlatan bir konuşma yapacağını belirtti.

Danimarka ve İsveç medyasına ise caminin önünde cuma namazından sonra Kur’an’ı jambona sararak yakacağını açıkladı. Malmö’de çalışma yürüten 18 cami derneği polise başvurarak Paludan’ın provokasyonuna izin verilmemesini istedi.

Polis, izni iptal edince Paludan, kararın bozulması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Konuyu ele alan Bölge İdare Mahkemesi, polisin güvenlik gerekçesiyle Paludan’ın planladığı eylemin yasaklamasını yasalara uygun buldu.

Paludan, polisin gösteri yapmasına izin vermemesine rağmen Malmö’ye geleceğini ve gösteriyi düzenleyeceğini açıkladı. Cuma günü öğle saatlerinde de Danimarka’dan Malmö kentine geçmek istedi. Ancak polis, ırkçı liderin Malmö’ye geçmesine izin vermedi. Paludan’ın İsveç’e girmesini iki yıl yasakladı.

Malmö İdare Mahkemesi, Danimarkalı ırkçı lider Rasmus Paludan’ın İsveç’in Malmö kentinde planladığı Kur’an yakma provokasyonuna izin vermedi. Ama İsveç’e girmeyi başaran Paludan’ın taraftarları Rosengård semtinde Kur’an’ı sokak ortasında yaktı. Görüntüleri sosyal medya hesaplarından yayımladı.

Irkçıların Kur’an’ı yakmasına tepki gösteren yaklaşık 300 kişi, dün akşam saatlerinde Rosengård semtinde bir protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Taşıt trafiğini durduran ve caddeye girişleri engelleyen grup, kendilerine müdahale eden polise bengal ateşleri ve havai fişeklerle saldırdı.

Haber ajansı TT’nin abonelerine geçtiği haberde Danimarkalı ırkçı lider Rasmus Paludan’ın Kur’an’ı yakma girişimine karşı cuma akşamı Malmö kentinde şiddetli tepkilerin ortaya çıktığı belirtildi.

Stortorget Meydanı’nda bir araya gelen bir grup ırkçı, sağcı liderlere destek vermek ve İsveç polisinin Paludan’ın Malmö’ye gelmesini engellemesini protesto etmek için izinsiz gösteri yaptı.

Polis, Kur’an’ı tekmeleyen 6 ırkçıyı gözaltına aldı. Gösteriler, dün gece geç saatlere kadar sürdü. Irkçıları protesto eden gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Göstericiler, kendilerine müdahale eden polislere taş ve havai fişeklerle saldırdı. Polis ve göstericilerden yaralananlar oldu.

İsveç Devlet Televizyonu’nda yer alan bir haberde cumartesi gecesi 10 ila 20 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi. Polisin gözaltına alınanlar hakkında şiddetli çatışma, polis araçlarına zarar verme ve devlet memuruna mukavemet suçlarından soruşturma açtığı bilgilerine yer verildi.

STRAM KURS (SIKI YÖN) PARTİSİ NEDİR?

İslam karşıtlığı ile bilinen Stram Kurs (Sıkı Yön) Partisi 2017 yılında Danimarka’da ırkçı ve yabancı düşmanı olan bir avukat olan Rasmus Paludan tarafından kuruldu.

Son yapılan seçimlerde %1,8 oranında oy alan ancak %2 barajına takılan parti parlamentoya girmeyi başaramadı.

Parti, İslam’ı yasaklamak, Batılı olmayan göçmenlerin vatandaşlıklarını iptal etmek ve Danimarka’da yaşayan yarım milyon civarındaki Müslümanı sınır dışı etmek istiyor.

Danimarka’da gerçekleştirdiği provokasyonlar devlete 15,5 milyon krona mal olan partinin lideri Rasmus Paludan 10’u aşkın suçtan yargılandı ve 3 ay ceza aldı. Paludan’ın avukatlık yapma hakkı da elinden alındı.

 

 

EN SON EKLENENLER