Af Örgütü’nden Malta’nın ‘illegal taktikleri’ne tepki

Af Örgütü, “Cezasızlık dalgası: Malta tarafından Orta Akdeniz’de mülteci ve göçmen haklarına yönelik ihlaller” başlıklı bir rapor yayınladı.

Raporda, “Malta hükümeti denizden gelen mülteci ve göçmenlere karşı koymak için tehlikeli ve illegal tedbirlere başvuruyor” denildi.

Af Örgütü, “Bu taktik, Libya’ya doğru geri püskürtmenin örgütlendirilmesi, sıkıntıdaki insanları kurtarmak yerine gemilerin İtalya’ya geri gönderilmesi, Malta suları açıklarında kötü donanımlı gemilerde yüzlerce kişinin illegal olarak tutulmasını içeriyor” tepkisinde bulundu.

İnsan hakları örgütüne göre Malta ile Trablus hükümeti arasında Mayıs onunda göçmenlerin Malta’ya ulaşmasını engellemek amacıyla yapılan anlaşma, göçmen ve mültecileri Libya’daki kamplara geri dönüşlerinde daha sert bir muameleye açık hala getiriyor.

Raporda, “Malta makamlarının aldığı bazı tedbirler, önlenebilir ölümlere, uzun keyfi tutuklamalara ve savaşın parçalanan Libya’ya yasadışı dönüşlere yol açarak kriminal eylemleri neden olabilir” diye belirtildi.

Nisan ayında Malta ve İtalya, limanlarını göçmenlere kapamıştı. Yılın başından bu yana Malta’ya 2161 göçmen ulaştı.

Af Örgütü, böylesine küçük bir ülkenin göçmenleri karşılamak için ayırdığı kaynaklar ve çabalar kayda değer olsa da, Malta’yı göçmenlere güvenli bir yer belirleme sorumluluğundan muaf kılmadığını kaydetti.

EN SON EKLENENLER