Hasta tutsaklar Yıldırım ve Güneş’in durumuna dikkat çekildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 317’nci haftasında hasta tutsakların duruma dikkati çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi binasında açıklama yaptı. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan 66 yaşındaki Zülfü Yıldırım’ın durumunu aktardı.
Çevirmen, Antalya L Tipi’nde kalan kanser hastası bir tutsağın pozitif olan tutsaklarla aynı yerde tutulduğunu da söyledi.
Çevirmen, Yıldırım’ın durumuna değinerek, “Geçirdiği beyin ameliyatından dolayı sağ gözünü kaybetmiş ve sol gözünden de yüzde 40’lık bir görme kaybı meydana gelmiştir. Aşırı sıkıntılı süreç ve yaşadığı streslerden kaynaklı olarak kalp krizi geçirmiş, açık kalp ameliyatı yapılarak kalp kapakçıkları değişmiştir. Ayrıca tansiyon, guatr ve kolesterol gibi kronik rahatsızlıkları da bulunmaktadır” dedi.
Çevirmen, açıklamasının sonunda şöyle dedi: “Ağır hastalıkları ve cezaevinde kalamayacak durumda olmasından kaynaklı olarak bir an önce infazının ertelenmesi ve ailesinin yanında tedavilerine devam etmesini talep ediyoruz.”

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 445’inci F Oturumu eyleminde Diyarbakır 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Halil Güneş’in durumuna dikkat çekti.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, devletin koronavirüs salgınını bahane ederek içeride ve dışarıda yaptığı hak ihlallerini artırdığını söyledi.
Komisyon üyesi Mehmet Acettin, Güneş’in 2 Ocak 1993 tarihinde 23 yaşında iken tutuklandığını ve yaklaşık 28 yıldır cezaevinde bulunduğunu söyleyerek, uzun zamandır akciğer ve kemik kanseri hastalığıyla mücadele ettiğini hatırlattı.
Güneş’in tutuklandığından bu yana 15 farklı cezaevine sürgün ve sevk edildiğini vurgulayan Acettin, şöyle devam etti: “Halil Güneş’in hastalıkları, gözaltında gördüğü ağır işkenceler sonrasında ortaya çıkmıştır.”
Acettin, Güneş’in kız kardeşinin “Abime dayatılan ölümdür ve bunu kabul etmemiz mümkün değildir” sözlerini hatırlattı ve derhal ağır hasta tutsakların bırakılmasını istedi.

EN SON EKLENENLER