Cezaevlerinde sağlık hakkı ihlal mi ediliyor?

Hasta mahpus Serdal Yıldırım, yüzde 98 engelli. Adli Tıp Kurumu 2 Şubat 2020’de Yıldırım’a ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdi. Ancak savcılık tahliye talebini reddetti. Yıldırım, Metris R tipi hapishanesinde, kendisi gibi engelli iki mahpusla aynı koğuşta kalıyor.

Ameliyat yerine antibiyotik

Yıldırım’ın hasta bakıcılar tarafından tekerlekli sandalyeden yatağına taşınırken düşürülmesi sonucu sırtındaki omurlarına takılan ‘platin’ yerinden kaydı. DW Türkçe’ye konuşan ağabey Sedat Yıldırım, kardeşinin karaciğer tarafında açılma olduğunu, enfeksiyon kaptığını, vücudunda yaralar oluştuğunu ancak buna rağmen altı aydır ameliyat için beklediğini söylüyor. “Hastaneye götürülse 15 gün karantinada tutulması gerekecek. Bu yüzden bunun yerine antibiyotik veriyorlar ama ilaç fayda etmiyor. Durumu ağırlaştı” diyen Yıldırım, Metris’te Covid-19 vakalarının arttığını söyleyen kardeşinin bu durumdan da endişe duyduğunu ifade ediyor.

Serdal Yıldırım, cezaevlerindeki yüzlerce hasta mahpustan sadece biri.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre cezaevlerinde en az 604’ü ağır olmak üzere en az 1605 hasta tutuklu bulunuyor.

Tutuklu ve hükümlü yakınlarının cezaevlerindeki hasta mahpusların sağlık hakkının ihlal edildiğine dair iddiaları artıyor.

15 Nisan’da yürürlüğe giren ceza infaz düzenlemesi ile Türkiye genelindeki 355 cezaevinde bulunan 300 bin tutuklu ve hükümlüden 90 bini tahliye edilmişti. Salgında en riskli grupların başında gelen hasta mahpuslar için ise bir düzenleme yapılmadı.

Peki, cezaevlerinde hasta mahpusların tedavileri nasıl sağlanıyor?

EN SON EKLENENLER