‘Dilimizdeki Hızır, yaşadığımız, yaşattığımız Hızır olsun’

PSAKD Ataşehir Şubesi ve Cemevi yönetimi, pandemi sürecinde artan intihar vakalarına dikkat çekerek “Ey can intihar etme, yaşama tutun” çağrısı yaptı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi ve Cemevi yönetimi, artan intihar vakalarına dikkat çekti. Yazılı yapılan basın açıklamasında “Ey can intihar etme, yaşama tutun” çağrısı yaptı.

“3416 KİŞİ İNTİHAR ETTİ”

“Yaşatmak ve yaşamaktır özümüz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Pandemiyle birlikte boyutlanan işsizlik, yoksulluk, zaten sınırlı olan sosyal alanların tamamen ortadan kalkması, yasaklar ve sınırlamalar ile daha bir dara düşen, sorunlarla kendi başına kalan insanlık geleceğe dair yaşamak ve yaşatmak umudunu kaybederek kendi yaşamına kıyma eğilimi göstermekte.

Son zamanlarda her gün görür, duyar olduğumuz intihar haberleri yüzü aşkın müzisyen, çocuğunu komşuya bırakıp intihar eden çift, Bursa’daki doktor ve daha niceleri… Hakka yürüme hizmeti veren cemevlerinde en yakından tanığız intihar eden canların artışına. TÜİK verilerine göre 2019 yılında 3416 kişi intihar etti. İntiharın 20-24 ve 30-34 yaşları arasında yoğunlaştığı ise bir başka veri.”

“YOKSULLUĞU, İŞSİZLİĞİ, AÇLIĞI ÜRETEN BİZ DEĞİLİZ”

Soysal devletin temel görevi olan yurttaşına hizmet etmeyi nasıl ve neden yapmadığını en iyi bilenlerden olan Aleviler olarak toplumsal hafızamıza sahip çıkacağız. Bazen durum öyle bir hal alıyor ki bütünün sorununa çözüm olamıyoruz diye tek tek attığımız adımları atmaktan çekinir hale geliyoruz. Meseleyi sadece ekonomik sorununa çözüm bulmak olarak gördüğümüzde daralıyoruz. Ekonomik sorununa çözüm olmak kendisi de ekonomik zorda olan için daha bir çözümsüzlük olmakta. Bu nedenle meseleyi birlikte ve bütün görelim. Yoksulluğu, işsizliği, açlığı üreten biz değiliz. Sömürü üzerine kurulu bu düzen çarkları arasında birlikte ezildiğimizi unutmadan yolu sürelim. Yaşamak ve yaşatmak değerimize sahip çıkarken tek tek her bir canımızı da bu süreçte yaşama, geleceğe  tutundurmak için çalışmaktan vazgeçmeyelim. Elini tutalım, kapısını çalalım, ‘nasılsın, var mı yapabileceğimiz bir şey?’ diyelim. Yaşama umudumuzu, inancımızı kıranlara karşı tutunacak dal bulalım, o dal olalım. ‘Düşenin dostu olmaz’ sözünün hakim olmasına izin vermeyelim. Düşeni kaldıran olalım. Tarih bunun örnekleriyle dolu. Her düşeni kaldıran, her boşluğu dolduran, gideni getiren, kırılanı tamir eden, döküleni toplayan olalım. Umutsuzluk tohumu ekenlere karşı umudun tohumunu filizlendirelim. Dilimizdeki Hızır, Yaşadığımız, Yaşattığımız Hızır olsun. Aşk ile.”

(HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER