DTK üyesi Taş’a 6 yıl 3 ay hapis cezası

DTK Divan Üyesi Jiyan Taş’a yürüttüğü faaliyetler gerekçe gösterilerek ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Üyesi Jiyan Taş, yürüttüğü faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında açılanın davanın karar duruşması, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Taş’ın katılmadığı duruşmada, avukatları Seda Zengin ve Mahmut Vefa hazır bulundu.

Esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, DTK faaliyetlerini gerekçe göstererek Taş’ın 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

‘DTK’nin kongrelerine iktidar yöneticileri de katıldı’

Avukat Seda Zengin, DTK’nin yasal bir platform olduğunu, birçok ülkede benzer oluşumlar olduğunu hatırlatarak, kurumsal faaliyetlerin suç unsuru olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. İktidar parti yöneticilerinin de DTK’nin düzenlemiş olduğu kongrelere katıldığını anımsatan Zengin, müvekkiline dönük isnat edilen “örgüt üyesi olmak” suçunun kriterlerinin oluşmadığını ve kod adı kullanmadığına dikkati çekerek, beraat talebinde bulundu.

Avukat Mahmut Vefa, DTK’de yapılan aramalarda bir listenin bulunduğunu, yargılamaların da bu listeler üzerinden gittiğini vurgulayarak, bunun örgüt üyesi olmanın delili olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti. Müvekkiline yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Vefa, beraat talebinde bulundu.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Taş’a “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

DİYARBAKIR

 

EN SON EKLENENLER