İran ile kriz: Büyükelçi bakanlığa çağrıldı

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi’nin Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle eleştirmesi nedeniyle Ankara, Tahra’nın Türkiye büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığını eleştiren Bağdat Büyükelçileri İraj Mescidi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Görüşmede, İran’ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi’nin söz konusu söyleşide “Irak’taki PKK varlığının yarattığı tehdide hiç değinmemiş olmasının dikkat çektiği” görüşünün vurgulandığı aktarıldı.

Ne demişti?

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi, Rudaw sitesiyle söyleşisinde, Tahran’ın Irak ve Kürdistan bölgesine müdahalesine güçlü biçimde karşı olduğunu’söylemiş, Ankara’ya uluslararası sınırlara saygı göstererek çekilme çağrısında bulunmuştu. İranlı elçi, “Irak’a yönelik askeri müdahaleyi reddediyoruz ve Türk güçleri bir tehdit yöneltmemeli veya Irak’ın topraklarını ihlal etmemeli” demişti.

“Irak’ın güvenliği Irak güçleri ve kendi bölgelerinde görev yapan Kürdistan güçleri tarafından sağlanmalı” diyen Mescidi, “İster Türkiye olsun, ister başka bir ülke, Irak’a asker olarak müdahele edilmesini, bu topraklarda ilerlenmesini veya Irak’ta askeri bir varlık bulundurulmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Dolayısıyla Türklerin uluslararası pozisyonlarına dönüp burada konuşlanmaları gerektiğine, Irak’un güvenliğinin Iraklılar tarafından sağlanması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

‘Şengal’de ne işi var’

“Türkiye’nin Şengal’de ne işi var?” diyen Mescidi, “Bu bir iç mesele ve Iraklılar bu sorunu kendileri çözmeli. Bu konuda tehditlerde bulunmak veya bir karar vermek Türkiye’ye düşmez. Dolayısıyla, ister Türkiye’den ister başka bir tarafta gelsin, tehditleri reddediyoruz” demişti.

ANKARA

EN SON EKLENENLER