Topraklarını yeniden canlandırıyorlar

Özgürleştirilen Kuzey ve Doğu Suriye toprakları yeniden hayat buluyor. Dêrazor bölgesinin IŞİD’den kurtarılmasıyla bölge halkı her türlü ağaç ve fide ekmek için girişimlerde bulunmaya başladı

IŞİD’in saldırıları ve işgali ile harap edilen Kuzey ve Doğu Suriye toprakları yeniden can buluyor. Fırat Nehri’nin kuzey tarafındaki El-Sûsa kasabası ve Dêrazor’un doğusundaki köyler arasında geçmişten bu yana nar, limon, portakal olmak üzere meyve ağaçlarının yetiştiriciliği yapılıyordu. Geçmişte en çok narın yetiştiği bölgede tüm Suriye’ye hatta komşu devletlere nar gönderilirdi.

Bölgenin IŞİD’den kurtarılmasıyla, çiftçiler ve bahçe sahipleri bölgedeki tarım komisyonlarının da desteği ile her türlü ağaç ve fide temin etmek için girişimlerde bulundu. Yeniden yeşillendirme projesi dahilinde yeni sera ve sulama tarzları esas alındı.

El-Sûsa sakinlerinin ve bahçe sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 3 tane fide evi açıldı. El-Sûsa sakinleri küçük ve kendi kendine yeten meyve bahçeleri inşa ediyor. El-Sûsa’daki en büyük fideliğe sahip Mehmûd Abdullwehab El-Elî, doğu kırsalındaki yeşil alanların tamamının çeteler tarafından yakıldığını, kesildiğini ve çiftçilerin sulamasına izin verilmediğini ifade etti. Bölgenin özgürleştirilmesinden sonra topraklarına dönen Mehmûd Abdullwehab El-Elî, bahçesinin durumunun çok kötü olduğunu ve tamamen yakıldığını belirtti. El-Elî, artık bölgedeki tarım komitelerinin de desteğiyle her türden fideliklere sahip olabildiklerini kaydetti.

Mehmûd Abdullwehab El-Elî, ağacın türüne ve mevsimine göre hava şartlarından etkilendiğini vurgulayarak, bunun geçmişte önlerinde bir engel olduğuna dikkat çekti. Barakaların içine seralar inşa edildiğini kaydeden El-Elî, “Ağaçlar ve güller için özel yer yapıyoruz. Bölgede yeşillik artışı, bahçe sahipleri için ağaç fidesi bulmak ve iyi ağaçlar yetiştirmede önemli rol oynayacaktır” dedi. El-Elî, fidanlığında çeşitli ağaçlar ve sebzeler bulunurken “El-Sûsa’da meyve ağaçları yetiştiriciliği yüzde 80’i aşıyor” dedi. Nar ağaçlarıyla ünlü olan El-Sûsa’da her yıl kasım ayında nar festivali yapılıyor.

DÊRAZOR

EN SON EKLENENLER