15 kentte 8 Mart coşkusu: Özgürlükten vazgeçmeyeceğiz

TJA,HDP Kadın Meclisi ve kadın örgütleri, birçok kentte 8Mart’ın startını verdi. Açıklamalarda, ‘Kadın kırımına da bu kırımı meşrulaştıran tecride karşı da susmayacağız. Özgürlükten vazgeçmeyeceğiz’ vurgusu öne çıktı

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA), HDP Kadın Meclisi ve kadın örgütleri, önceki gün birçok kentte düzenledikleri eylem ve etkinliklerle 8 Mart’ın startını verdi. HDP İstanbul Kadın Meclisi, “Kadınlar için adalet” kampanyası kapsamında Bakırköy Özgürlük Meydan’ında yapacağı açıklamanın engellenmesi üzerine, HDP il binasında açıklama yaptı. “İsyanımız özgürlük için” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kadın katliamlarının arttığına dikkat çekerek, kadınların yoksullukla, açlıkla, güvencesiz çalışma ile baş başa bırakıldığını ifade etti. Gülüm, “Aynı işi yapmamıza, aynı emeği vermemize rağmen düşük ücretlerle çalıştırılıyoruz. Biz kadınlar iktidarın gerekli güvenlik önlemlerini almaması nedeniyle daha fazla erkek şiddetine, katliama maruz kalıyoruz. İktidar kadın düşmanı siyaset yürütmeye devam ediyor” diye konuştu.

‘İsyanda kararlıyız’

Bakırköy’de yapacakları açıklamanın keyfi kararlarla engellendiğini söyleyen Gülüm, “Yasaklarınız bizi engelleyemeyecek. Her yerdeyiz, İsyanımızda ısrarlıyız” dedi. Gülüm, kadın katliamlarına, şiddete ve yasaklamalara karşı 8 Mart’ta tüm kadınları alanlara çağırdı.

‘Yaşasın kadın direnişi’ HDP Urfa Kadın Meclisi ve TJA bileşenleri, HDP Urfa İl Örgütü binası önünde gerçekleştirdikleri açıklamayla etkinliklerin startını verdi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kadınlar üzerinde katliam politikalarının yürütüldüğünü, kadın katliamlarının iktidarın politikalarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Sürücü, “Bu politikaların karşısında sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. Açıklama “Jin jiyan azadî” ve “Yaşasın kadın direnişi” sloganları eşliğinde son buldu.

‘Kadının dilidir barış’

TJA ve HDP Adıyaman Kadın Meclisi de “Kadının dilidir barış” pankartıyla 8 Mart etkinliklerinin startını verdi. İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, kadın kazanımlarını korumaya devam edeceklerini vurgulayarak, gelişecek saldırılara karşı mücadele edeceklerini söyledi. Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.

 

Bijî 8’ê Adarê

TJA ve HDP Kadın Meclisi’nin etkinliklerin startını verdiği bir diğer merkez Mardin oldu. HDP Nusaybin İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak yaptı. Kadınların öncelikli talebinin özgürlük olduğunu söyleyen Amak, Saralar ve Sêvêlerden aldıkları mirası mücadele ve direnişlerinde büyüteceklerini dile getirdi. Cezaevlerindeki kadınlardan aldıkları ilhamla 8 Mart’ın startını verdiklerini vurgulayan Amak, mücadeyi büyüteceklerini söyledi. Açıklama “Bijî 8’ê Adarê” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Kadınlar sokağa!

Van’da ise TJA ve Star Kadın Derneği üyeleri, “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla 8 Mart startını verdi. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Kadınlar bin yıllardır yaşamdan ve özgürlükten yana. Rosa’lardan, Clara’lardan, New York’ta katledilen 129 tekstil işçisi kadından, Saralardan, Sêvêlerden bu yana bu tutkumuzdan ve inancımızdan hiç vazgeçmedik. Bugün de Ayşe Gökkan’ın dediği gibi ‘Kürdüz, kadınız ve buradayız’ ve sözü yerde bırakmayan Leyla gibi sesleniyoruz; ‘İçeride ya da dışarıda fark etmez, direnerek mücadeleye devam ediyoruz.”

‘2021 zafer yılı olacak’

HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 8 Mart kapsamında gerçekleştirilecekleri eylem ve etkinliklerin startını “Kadın Kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla verdi. HDP Çukurova İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar adına açıklamayı yapan HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Gülcan Kurnaz, “Bir kere daha bütün iddia ve kararlılığımızla yineliyoruz; 2020 direniş yılımızdı, 2021 biz kadınların zafer yılı olacak. İsyanımız özgürlüğümüz için” ifadelerini kullandı.

Eşit ve özgür bir yaşam

Antalya Kadın Platformu, Eğitim Sen Antalya Şubesi’nde düzenledikleri açıklamayla 8 Mart eylem ve etkinliklerinin startını verdi. Platform adına konuşan Ekin Tucaroğlu, 8 Mart’ın önemine değinerek, “Dünyanın dört bir yanında, her dilden, her renkten kadınlar olarak meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten ve her yerden sesleniyoruz. Umudumuzu, heyecanımızı, öfkemizi, neşemizi, özlemlerimizi, kahkahalarımızı içimize gömmüyoruz. Sözümüzü çoğaltarak haykırıyoruz! Eşit, özgür ve sömürüsüz bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mersin Kadın Platformu da, Eğitim Mersin Şubesi’nde yaptıkları açıklamayla 8 Mart’ın startını verdi. Açıklamaya platform üyesi kadınların yanı sıra HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. Açıklamada, “Özsavunma haktır”, “Özel alanda ve kamusal alanda şiddete hayır” dövizleri taşındı. Platform adına konuşan Gülşah Yıldırım Genç, kadınların şiddet, cinayet ve ayrımcılık sarmalının yanı sıra salgının yarattığı sorunlarla boğuştuğunu söyledi.

HDP’den mor zincir

HDP Mersin Kadın Meclisi, il örgütü binası önünde mor zincir oluşturarak 8 Mart etkinliklerinin startını verdi. Açıklamaya, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. “Bi berxwedanê jin dimeşin azadîyê” pankartının açıldığı açıklamada, “Jin xwe diparêzin”, “Anadilimiz kimliğimizdir” dövizleri taşındı. Kadın siyasetçilerin fotoğrafının ve dövizlerin asılı bulunduğu mor kurdele ile zincir oluşturan kadınlar, “Jin jîyan azadî” ve “Kadınlar birlikte güçlü” sloganları attı.

Erbane eşliğinde halay

TJA, “Kadın Kırımına Karşı Yaşamı, Tecride Karşı Özgürlüğü Savunuyoruz” şiarıyla gerçekleştireceği 8 Mart etkinliklerinin Batman ayağının startını verdi. Petrol-İş Sendikası’nda gerçekleştirilen açıklamaya, kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Kadınlar her yıl olduğu gibi bu yıl da çığlıklarını alanlarda yükseltecek. Kadınlar diğer iktidarların olduğu gibi bu iktidarın da korkulu rüyası olmuş durumda. Alkış, zılgıt ve isyanımız ile bu yıl da alanda olacağız” dedi.

‘Omuz omuza olacağız’

HDP Ankara İl Kadın Meclisi de parti binası önünde yaptığı açıklamayla etkinliklerin startını verdi. HDP Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, “Adaletin terazisinde konu kadınlar olunca her türlü tahakkümcü uygulamaları kefeye koymaktan geri durmayan iktidarın cinsiyetçi, militarist, kadın düşmanı politikalarına karşı isyanımızı birlikte büyüttüğümüz kadınlarla, 8 Mart günü evde, okulda, işyerinde, meydanlarda, yaşamın her alanında yan yana omuz omuza olacağız” dedi.

‘Jin, jiyan, azadî’

HDP Hakkari Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin startını parti binasında verdi. Çok sayıda kadının katıldığı etkinliğin ardından, topluca kadın tutuklulara kart gönderildi. HDP Ağrı Kadın Meclisi ise 8 Mart dolayısıyla parti binası önünde açıklama yaptı. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar, açıklamanın ardından tutuklu kadınlara kart gönderdi. Kadınlar, erbaneler eşliğinde halaya durarak sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı.

‘İsyanımız özgürlüğümüzdür’

HDP Kadın Meclisi, TJA ve HDP Dersim Kadın Meclisi, 8 Mart’ın startını basın toplantısıyla verdi. Toplantıda konuşan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, “Erkek-devlet şiddetine, hak ihlallerine, kadın katliamlarına, tacize, tecavüze, çıplak aramalara, tecrit koşulları başta olmak üzere her türlü şiddete ve nefret söylemlerine karşı isyanımız özgürlüğümüzdür. Kadınlar için adalet diyoruz. Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. 8 Mart’ta tüm kadınları alanlara bekliyoruz” dedi. TJA ise 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Şırnak merkez, Cizre, İdil, Silopi, Uludere ve Beytüşşebap’ta cezaevinde bulunan tutuklu kadınlara kart gönderdi.

KADIN SERVİSİ

EN SON EKLENENLER